пʼятниця, 27 лютого 2015 10:55

Першу в Києві скаутську організацію створив лікар-масон Анохін
5

Фото: Олег Жмаченко

На виставці "Масони і містики старого Києва", яка нещодавно відкрилася в Музеї Однієї Вулиці на столичному Подолі, відвідувачам розповідають про відомих киян, членство яких у масонських організаціях стало відомо лише з плином часу. Зокрема, відомий у києві лікар, важкоатлет і тренер Олександр Костянтинович Анохін, що народився 1882 році, був членом масонського братства і досконало володів технікою гіпнозу. Про це для Gazeta.ua розповів науковий співробітник музею Анатолій Кияшко.

"Спортивними методиками цього киянина користуються й донині. Свого часу Анохін був відомий як спортивний тренер. Проте щось про його участь у зібраннях масонів мало хто знав", - коментує науковець, - Анохін входив до складу керівництва Ордену Андрія Первозванного і Капітулу "нарцис". Там тісно спілкувався і працював з Гетьманом Павлом Скоропадським. Також — із головою Директорії Симоном Петлюрою".

По закінченню медичного факультету Університету св. Володимира, Анохін захопився сокільською гімнастикою. Цей вид гімнастики базувався на вправах з предметами, на снарядах. За цією системою, популярним було виконання вправ одночасно великою кількістю людей на відкритому повітрі. Сокільська гімнастика з'явилася у Австро-Угорщині. Звертала особливу увагу на естетику, красу і свободу рухів.

"Анохін почав викладати сокільську гімнастику в жіночих гімназіях і у вчительському інституті. Був першим володарем диплому тренера з важкої атлетики, а пізніше очолив оргкомітет Київської Олімпіади 1913 року. Анохін — автор брошури "Волевая гимнастика. Психофизические движения". Актуальна вона й досі: розповідає про систему вправ без снарядів шляхом свідомої напруги і розслаблення м'язів".

Очоливши Київське спортивне товариство, Анохін фактично створив першу в Києві скаутську організацію. Спершу члени організації збиралися у нього на квартирі, а пізніше займали приміщення на Андріївському узвозі, 17. Анохін читає лекції з анатомії, фізіології, гігієни, метеорології та природознавства. Веде практичні заняття зі стройової підготовки та гімнастики. Влаштовує скаутам численні екскурсії. Через рік Анохін створив також перший загін дівчат-розвідниць, так званих "гьорлскаутів". Дівчата загону брали учать в усіх соціальних і благодійних заходах на рівні з хлопцями.

В Музеї Однієї Вулиці демонструють єдину фотокартку скаутів, яка збереглася до наших часів. На ній юних скаутів у 1917 році сфотографували в Пущі-Водиці.

"Після падіння Гетьманської держави, а потім Директорії, Анохін лишився жити в Києві на нелегальному положення. Історики стверджують, що він став подвійним агентом, виконуючи тільки йому відомі завдання. 1 березня 1920 Олександра Анохіна арештували на своїй конспіративній квартирі. Довгий час серед членів масонських організацій Києва ходила легенда про самогубство лікаря, який задушив себе шарфом зі скаутським вузлом. Його ніби-то знайшли сидячим у камері в позі Бафомета (поглиненого у мудрість), яка була масонським символом п'ятикутної зірки".

Зараз ви читаєте новину «Першу в Києві скаутську організацію створив лікар-масон Анохін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути