понеділок, 20 жовтня 2014 18:13

Першу берестяну грамоту сподівалися виявити в Києві

Першу берестяну грамоту сподівалися виявити в Києві
Шматок берести, що міг слугувати матеріалом для письма

Сенсаційну знахідку очікували виявити київські археологи минулого літа. На згорнутий шматок берестяної кори фахівці Центру археології міста Києва наштовхнулися під час розкопок садиби Андрія Меленського, першого головного архітектора теперішньої столиці.

Зовнішню кору берези на Русі використовували для письма. Такі грамоти називають берестами. Кору розшаровували, залишаючи тільки одну верству. На ній і писали. Нині берести є унікальним джерелом інформації про давні часи, адже написані вони були не офіційною книжною, а народною мовою, і торкалися повсякденного життя жителів Русі, про яке історикам досі відомо небагато.

Найбільше таких грамот знайдено в Новгороді, який у середньовіччі був великим торговим центром. В Україні повноцінні берестяні грамоти ХІІ століття були виявлені лише на Львівщині – у Звенигородці та Буську. Але той факт, що жодної берестяної грамоти досі не було виявлено у Києві, політичному центрі Руської держави, не давало спокою археологам. Адже те, що берести існували й тут, не викликає жодного сумніву. Тож, коли археологи у ґрунті вкотре натрапили на згорнутий шматок берест, отримали надію.

"Ми дійсно сподівалися, що цього разу знайшли київську берестяну грамоту, – розповідає фахівець Центру археології Сергій Тараненко. – Але процес її дослідження довгий – потрібно розпарити деревину в гарячий воді й очистити, щоби побачити, чи є на корі написи. Деякі журналісти в гонитві за сенсацією написали, що ми таки знайшли першу берестяну грамоту в Києві. Та, на жаль, і цей шматок берести виявився порожнім"

На Подолі знаходився склад новгородських купців. Навіть якщо припустити, що писати на бересті – суто новгородська традиція, північні комерсанти могли привезти її зі собою. Тому, на переконання археологів, берестяні грамоти мають бути у київському культурному шарі. Складність полягає у київському ґрунті, який не сприяє консервації деревини.

Нагадаємо, що у 1960-х роках археологи знаходили в Києві на корі дитячі зображення, але повноцінних текстів досі ще не виявили. Однак спеціалісти не полишають надію знайти берестяні грамоти у столиці. Для цього, на їхню думку, потрібна постійна археологічна експедиція, а не спорадичні розкопки.

Зараз ви читаєте новину «Першу берестяну грамоту сподівалися виявити в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути