понеділок, 18 серпня 2014 09:40

Перший український сатиричний журнал проіснував сім місяців

Автор: Катерина Гончарова
 

У 1905 році Кабінет Міністрів Росії відкинув клопотання Київського та Харківського університетів про скасування заборони української мови, визначаючи це несвоєчасним. Через кілька років по тому утиски української мови, як і освіти, продовжилися. Але в невеличкий період, коли україномовні видання друкувати дозволяли, в Києві став популярним сатиричний журнал "Шершень". Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів науковий співробітник "Музею однієї вулиці" Анатолій Кияшко.

"Журнал "Шершень" - це наче зразок тогочасного "95 Кварталу". Саме йому судилося стати першим українським гумористично-сатиричним журналом. Якщо погортаєте його сторінки, переконаєтесь: старий гумор нам не завжди зрозумілий. Жарти в "Шершні" були тісно пов'язані з політикою тих часів. З'явилася, приміром, певна новина про губернатора, і на цю тему жартували, а анекдот друкували. Через місяць — нова подія і новий жарт. Такий гумор досить швидко стає неактуальним, - пояснює Анатолій.

Перші редакційні збори журналу пройшли недалеко від музею, а саме - в будинку №15 на Андріївському узвозі. Згодом редакція "Шершня" переїхала спершу на вулицю Гоголевську, а пізніше перебувала в будинку на Гончара. Контора журналу розташовувалася на Хрещатику, 14.

"Шершень" має цінність не лише через те, що видавали його українською. Він розвивав мистецтво журнальної графіки. Тут з'являлися професійні карикатури і малюнки. Наприклад, графічні праці Михайла Яковлєва під назвами: "Село прокидається", "Слов'янський бог Перун", "Друкарня чорної сотні", "Суд Сатира". До написань текстів у "Шершні" долучалися й видатні українські письменники: Іван Франко, Панас Мирний, Нечуй-Левицький, Леся Українка. Одним з ідейних організаторів видання був відомий на той час Фотій Степанович Красицький, внучатий племінник Тараса Шевченка.

Друкували журнал менше року, додає науковець. Усього видали двадцять шість чисел. Потім з'явились економічні проблеми, та й влада стала до журналу придивлятися. Проіснував "Шершень" з січня по липень 1906 року. Досі не відомо, з яких саме причин потрапив під заборону. В червні 1911 замість "Шершня" Український Робітничий Союз почав видавати тижневик "Народна Воля".

Зараз ви читаєте новину «Перший український сатиричний журнал проіснував сім місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути