середа, 27 травня 2015 15:15

Спецтема: Донбас - terra incognita

Перший осередок ОУН на Сході виник у Маріуполі

Автор: Фотографії надані Іванною Павлюк
  Євген Стахів в молодості.
Євген Стахів в молодості.

У 40-х роках ХХ століття на теренах Донбасу виник спротив радянській тоталітарній системі. Головою створеного підпілля став Євген Стахів. Ідея, яку підтримувало антирадянське націоналістичне підпілля, була простою – вільна, незалежна, демократична Україна.

Про діяльність націоналістів на Сході України можемо дізнатись з архівних документів органу НКВС. У документі "Про діяльність ОУН на Сході України" названо всі області України, де діяло українське націоналістичне підпілля.

Перші представники руху опору на Донеччині з'явились 1941 року в Маріуполі, функціонували два окружних проводи організації з центрами в Маріуполі та Горлівці, також діяли районні та міські організації.

Євген Стахів очолював підпілля ОУН у роки війни на Донбасі й у Криму. Проте 1948 року він остаточно розійшовся у поглядах із провідником націоналістів Степаном Бандерою і став переконливим демократом. "Україна має бути демократичною державою зі свободою преси, релігії та сумління".

Євген Стахів розповідав, що окупанти дуже дошкуляли населенню, тому частина людей одразу сприйняла ідеї ОУН: "До нас приєднувалось все більше людей, а головне – з молодого покоління і робітництва. Ми пішли з народом, почали говорити з ним мовою, яку він розумів. Він почав із нами співпрацювати, і це був найбільший успіх усієї нашої підпільної роботи. Відтоді в неї почали включатися інші національності: росіяни, татари, греки".

У книзі "ОУН на Донеччині" Олександр Добровольський написав, що у Маріуполі 1943 року було укладено своєрідний союз між частиною комуністичного підпілля і місцевою групою ОУН.

Також Євген Стахів стверджував, що комуністичного підпілля на Донбасі не було: "Я об'їхав весь Донбас, і, - якщо б воно було, то з ним би зіткнувся".

Радянська система створила великий пропагандистський міф про "Молоду гвардію" – підпільну комсомольську організацію.

Сталін нагородив молодогвардійців посмертно зірками й орденами. Він також присудив Сталінську премію за роман Олександра Фадєєва "Молода гвардія", у якому автор зобразив Євгена Стахіва під іменем Євгенія Стаховича – молодогвардійця-зрадника, який видав комсомольське підпілля гестапівцям. Тому діяч ОУН довгі роки викривав брехню Олександра Фадєєва й спростовував цей наклеп в українській пресі.

Автор: Фотографії надані Іванною Павлюк
  Євген Стахів.
Євген Стахів.

У своєму матеріалі "Молода гвардія" – це вигадка Фадєєва" Стахів написав: "Наші хлопці зустрілися з молодими людьми, які записували знаки на німецьких воєнних машинах. Ми хотіли їх залучити до співпраці (їм було по 17-18 років). Але ми зрозуміли, що вони не розуміють ніякої політики - вони просто збирали відомості для розвідниці НКВС.

Таким чином, ми перервали з ними контакти. Ця група не проводила ніякої ідеологічної роботи і не мала ніякої назви".

Починаючи з літа 1942 року, німці провадили репресивні заходи проти ОУН (б). Влітку і восени 1942 року були проведені масові арешти в Маріуполі. Восени 1943 року гестапо арештувало і стратило підпільників у Костянтинівці, Краматорську, Слов'янську, Горлівці, Ольгинці, Красноармійську, Донецьку. Загальну кількість втрат достеменно встановити неможливо.

Наприкінці 1943 року радянські війська звільнили територію Східної України. Після цього керівництво СРСР розпочало репресії проти ОУН (б). До 1947 року на Донеччині заарештували й засудили майже 400 членів ОУН (б) та їхніх прихильників. Усі ці люди були засуджені до тривалого терміну ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Перший осередок ОУН на Сході виник у Маріуполі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути