середа, 12 червня 2013 13:56

Перед вилученням історичних термінів Яневський порадив Фаріон почитати російського письменника

Перед вилученням історичних термінів Яневський порадив Фаріон почитати російського письменника
За словами Яневського, для багатьох визначення "Велика Вітчизняна війна" залишилось єдиним правильним. Фото: Юлія РУДЕНКО

Перед тим, як вилучати термін "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів України та навчальної літератури, потрібно прочитати відомого російського історика.

Про це Gazeta.ua заявив історик та журналіст Данило Яневський, коментуючи відповідний законопроект народних депутатів від "Свободи" Ірини Фаріон та Юрія Михальчишина.

"Перед тим, як починати дискусію, я б усім порадив прочитати хоча б перших 6 томів Марка Солоніна. Це російський письменник, який написав 6-8 книг про Велику Вітчизняну війну і став популярним у всьому світі. Він розвалив радянську, німецьку, американську й інші історіографії", – зазначив історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон хоче замінити термін "Велика Вітчизняна війна", аби "декомунізувати історичну свідомість"

Він пояснив, що головною причиною поразок 1941 року став повномасштабний розвал радянської армії, що виразився у масовому дезертирстві та здачі у полон.

"Ця війна почалася як війна союзників – Сталіна і Гітлера, – говорить Яневський. – Населення українців і росіян з ентузіазмом зустрічали німців. Усе змінилося восени 1942 року, коли почалося народне повстання проти німецької окупації. І тоді люди масово пішли у радянську армію. Хоч на заході це була інша війна – масове винищення населення радянською армією і військами НКВС".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон презентує свою книгу в Одесі: комуністи радять не "екати" і правильно вимовляти слово "Одеса"

За словами історика, для багатьох визначення "Велика Вітчизняна війна" залишилось єдиним правильним, зокрема для його тата.

"Для мого батька, який брав участь у тих подіях, – це була саме Велика Вітчизняна війна. Але його вже немає, тому нема у кого запитати", – наголосив Яневський.

Він додав: "Отже, ми спочатку читаємо Солоніна, а вже після того починаємо щось перейменовувати. Я не веду розмов із профанами ні про що".

Нагадаємо, партія "Свобода" хоче вилучити термін "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів України та навчальної літератури, рекомендованої для середніх загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів. Згідно з поясненнями, метою прийняття проекту Постанови є "забезпечення правдивого й об'єктивного трактування історії України, утвердження історичної справедливості, збереження пам'яті про боротьбу за незалежність України проти всіх окупаційних режимів".

Зараз ви читаєте новину «Перед вилученням історичних термінів Яневський порадив Фаріон почитати російського письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути