четвер, 18 липня 2013 12:19

Отаман Волох викрав державну скарбницю УНР

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Отаман Волох, 1918
Отаман Волох, 1918

"Своїм зовнішнім виглядом отаман Волох нагадував колишніх московських бунтарів Пугачова або Стеньку Разіна: кремезний, високий і широкий у плечах; на широкому селянському обличчі — чорні ямини від віспи; червона широка борода — лопатою; маленькі карі очі заховані глибоко", — описував Омеляна Волоха сотник Армії Української Народної Республіки Михайло Середа.

— Антиле-ген-ція... Аристо-кра-тія... Нам потрібні вояки, а не вчені люди, — казав простакуватий і малописьменний Волох своїм підлеглим.

Та Симон Петлюра "у справі визволення нації покладав великі надії на ті одиниці з народу, хто без школи, без матеріальних та інших цензів, а завдяки лише своїм здібностям, енергії й волі вийшов, як кажуть, у люди. Він гадав, що творчі сили, які були потрібні для відбудови нації, необхідно шукати десь серед юрби", — відзначав Середа. Можливо, тому Волохові доручив командувати одним із куренів Гайдамацького коша Слобідської України, який Петлюра почав формувати наприкінці 1917-го. Широкі штани, шкіряні кожушки брунатно-червоного кольору й баранячі папахи з червоними шликами відрізняли гайдамак від інших українських військових частин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петлюра та Грушевський зображені на стінах церкви у Жовкві

Курінь отамана Волоха брав участь у придушенні більшовицького повстання проти української влади на заводі "Арсенал" наприкінці січня 1918 року. Далі захищав Київ від червоних загонів Михайла Муравйова. Під його командуванням у 3-му Гайдамацькому полку якийсь час служив Володимир Сосюра. І на видання першої збірки його віршів кошти нібито дав саме отаман Омелян Волох. А відомий із хрестоматій радянських часів Сосюрин вірш "Комсомолець" насправді спочатку називався "Гайдамака".

22 січня 1919-го Волох заарештував командира Запорізького корпусу полковника Петра Болбочана. Звинуватив його в проденікінській орієнтації і згодом зайняв його місце. "Із нас, Болбочанівців, ще ніхто Волоха не бачив. Не хотілося вірити, що дядько в розхристаному кожусі є отаманом, улюбленцем нашого уряду… Ми звикли до статечних, підтягнутих старшин 2-го Запорозького полку та до джентльмена полковника Болбочана, а тут якась мара у вошивому кожусі", — писав у спогадах курінний Петро Дяченко.

Через три місяці Запорізький корпус потрапив у більшовицьке оточення. І Волох викрутився так: видав універсал про визнання радянської влади. "У цей мент, коли в Українській Народній Республіці влади на місцях немає, ми, запорожці, нащадки вільного козацтва України, оголошуємо законною владою на Україні Ради селянських і робітничих депутатів, котрих будемо підтримувати зі зброєю до загину". Згодом отаман пояснював цей крок бажанням відтягти час й уникнув покарання. Урятувала прихильність до нього Симона Петлюри. "Про те, що Волоха треба усунути від армії, арештувати та віддати під суд, Головний отаман навіть не хотів слухати, — згадував Головний інспектор Армії УНР Володимир Кедровський. — На мої та інші вимоги він неодмінно відповідав: "Я Волоха знаю. То добрий старий гайдамака, з яким я формував гайдамацькі частини ще в 1917 році. Він, правда, оригінальний але добрий вояк, щирий українець і до мене ставиться з пошаною і повагою".

Автор: Фото: day.kiev.ua
  Омелян Волох в час арешту
Омелян Волох в час арешту

У листопаді-грудні 1919-го Армія УНР опинилася затиснута більшовиками, білогвардійцями й поляками на півдні Волині в районі містечок Любар, Чортория та Миропіль. У цей час Волох узагалі відмовився виконувати накази. Коли командувач Армії УНР Василь Тютюнник намагався з'ясувати в нього причини, отаман відповів:

— Покинь, Василю... Яка ти в біса влада! Тебе вже ніхто не слухає. Я вже наказів із десять твоїх не виконав, а ти мене ще й досі на шибеницю не потяг. Якби ти був владою, то повісив би давно не одного, а так тебе повісять, їй-бо повісять...

2 грудня 1919-го отамани Волох, Данченко і Божко підняли заколот проти уряду УНР. Після параду під червоними прапорами в містечку Любар — нині райцентр на півдні Житомирщини — Волох звернувся до гайдамаків із закликом боротися за радянську владу в Україні. Наступного дня заколотники захопили Державну скарбницю УНР. Її на місцевій пошті охороняли вояки Юнацької сотні. Без бою, стріляючи лише в повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Довженко в своїх фільмах мстився петлюрівцям?

У ніч на 3 грудня в штабі Волоха в будинку любарської школи був бенкет. "Волох сидів у компанії, — згадував начальник охорони головного отамана Симона Петлюри підполковник Володимир Цівчинський, якого захопили заколотники. — Деякі козаки з охоронної сотні Головного отамана сиділи за столом. Всі пили горілку, їли щось і гукали "славу" Волоху, звали його "батьком" та отаманом... Це вже був не той Волох, що в присутності пана Головного отамана балакав спокійно, тихенько. Тут розвернулася його фельдфебельська натура. Він кричав, усім грозився, казав, що спасає українську армію, що ще в 1918 році він узяв той шлях, яким і зараз йде, що переб'є всіх, хто піде зараз проти нього". Далі заколотники рушили в напрямку Чуднова для з'єднання з більшовиками.

На початку 1930-х колишнього "петлюрівця" Омеляна Волоха радянські органи заарештували. Усі звинувачення в "підготовці антибільшовицького збройного повстання" він відкидав. Та все одно отримав 10 років суворої ізоляції в таборах. Відправлений на Соловки.

"Царские тюремщики и те создавали лучшие условия арестантам, чем в советской стране", — писав зі своєї одиночної камери до в'язничної адміністрації. Презирство до радянської системи Волох тепер міг виявляти лише постійними порушеннями режиму: свистів, співав, кричав у камері, стукав табуретом у двері, вартових називав "катами".

Восени 1937 року — до 20-ї річниці "Жовтневої революції" — в Карелії поблизу Онезького озера розстрілювали в'язнів Соловецького концтабору. Енкаведисти тоді знищили, зокрема, письменників Валеріяна Підмогильного, Валеріяна Поліщука, режисера Леся Курбаса. Одним із 1111 розстріляних був Омелян Волох.

2 000 000

українських карбованців і 30 000 царських срібних рублів захопили заколотники на чолі з отаманом Омеляном Волохом під час нападу 3 грудня 1919-го в Любарі на Житомирщині на Державну скарбницю УНР. Восени 1919 року за 1 крб УНР давали 4 російські рублі. В Одесі, приміром, у той час курс $1 відповідав 10–12 крб або 45–50 руб. Подальша доля коштів із української Держскарбниці невідома.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москві дулю, а не податки. Свою скарбницю заведем"

1886, 18 липня — Омелян Волох народився на Кубані в станиці Калниболотська (сучасний Краснодарський край Росії). У дитинстві взимку вчився в церковноприходській школі, а влітку наймитував у місцевого багатія. У 14 років пішов працювати відгрібником на шахту

1911 — вступив до Харківського художнього училища ім. Раєвської. 1914-го, після вибуху Першої світової, мобілізований до російської армії. За бойові подвиги його нагородили орденом Святого Георгія ІV ступеня. Наприкінці війни вже мав звання штабс-капітана

1917 — командир другого Українського запасного полку в Харкові

1918 — командир куреня Гайдамацького коша Слобідської України, згодом — третього гайдамацького полку Запорізького корпусу. 1919 року — командувач Запорізького корпусу, командир ударної гайдамацької бригади Запорізької групи

1920-ті–1933 — займає відповідальні посади в радянських установах. Зокрема, був інструктором селянських будинків, начальником відділу Держстраху, головою українського бюро Спілки шоферів

1933, 23 вересня — Колегія ОДПУ засудила Омеляна Волоха до 10 років позбавлення волі. Розстріляний 3 листопада 1937-го на Соловках

Зараз ви читаєте новину «Отаман Волох викрав державну скарбницю УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути