понеділок, 18 лютого 2013 17:41

Останню з Медічі не поховали у родинній заупокійній короні

Автор: Фото: medportal.ru
 

У 1743 році останній представник сімейства, яке правило Флоренцією протягом майже трьох століть, померла повільною і болісною смертю. Судячи з історичних джерел, Анна Марія Луїза Медічі страждала чи то сифілісом, чи то раком молочної залози. Однак перший погляд на її кістки показав, що справа може бути зовсім не в сифілісі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії виявили найдавніше поселення, не розкопуючи його

У 1966 році гробниці Медічі виявилися затоплені брудом під час сильної повені у Флоренції, і багато хто побоювався, що останки були пошкоджені. Але скелет Анни Марії Луїзи залишився недоторканим. Його витягли в жовтні минулого року, згідно зі спільним проектом Флорентійського університету (Італія) та Музею Райсс Енгельхорна (ФРН). І ось тепер оприлюднили перші фотографії.

Виставка "Медічі: люди, влада і пристрасть" відкрилася у вищеназваному музеї 17 лютого - за день до 270-ї річниці смерті Анни Марії Луїзи. Мистецтво, історія і природознавство об'єдналися, щоб розповісти про життя сімейства, яке правило Флоренцією з 15 століття до смерті брата Анни Марії Луїзи в 1737 році і з якого вийшли чотири папи.

Автор: Фото: Wilfried Rosendahl / REM
  Скелет Анни Марії Луїзи Медічі
Скелет Анни Марії Луїзи Медічі

Анна Марія Луїза вийшла заміж за Йоганна Вільгельма II, правителя курфюрства Пфальц в межах Священної Римської імперії на території Рейнської області Німеччини. Після смерті чоловіка в 1716 році вона повернулася до Флоренції, однак дослідники з подивом виявили, що її поховали в короні Пфальца, а не в заупокійній короні Медічі.

Останки поховали знову через тиждень після ексгумації. За цей час дослідники провели тривимірне сканування скелета, що дозволило отримати його точну копію. З гробу забрали два медальйони для реставрації і шматочок кістки для тестування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В останках кочівника з Монголії виявили незрозумілі мутації хромосом

Альберт Цинк, біологічний антрополог з Європейської академії Больцано (Італія), здійснює аналіз ДНК з кісток Анни Марії Луїзи і матеріалу з урни, в якій, як вважають, зберігаються її нутрощі: за традицією Медічі ховали їх окремо від тіла. Це той самий Цинк, який проаналізував ДНК Еці - 5200-річного альпініста, знайденого в 1991 році.

Скелет Анни Марії Луїзи не несе ознак пізньої стадії сифілісу, яка характеризується зміною форми черепа і надмірним зростанням кісток, вказує пан Цинк. Але він додає, що це не виключає наявності ранньої стадії захворювання, яка теж здатна в деяких випадках привести до органної недостатності та смерті.

"Інформація про повну послідовність ДНК дозволить нам визначити гени, які призводять до раку молочної залози, але ми ще не знаємо, чи володіє зразок досить високою для цього якістю, оскільки могила знаходилась в дуже вологому середовищі", - сказав пан Цинк на прес- конференції. Вся надія на урну.

Зараз ви читаєте новину «Останню з Медічі не поховали у родинній заупокійній короні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути