середа, 06 лютого 2013 16:54

У Севастополі перепоховають останки французьких солдатів, знайдених при будівництві

Автор: Фото: starozhytnosti.org.ua
 

У Севастополі на початку січня під час риття котловану під фундамент багатоквартирного житлового будинку по вул. Правди, 33 було знайдено масове поховання людей. За інформацією прес-служби СМДА, всі ґрунтові роботи були припинені до закінчення експертизи та визначення історичної цінності виявлених поховань.

Наукові співробітники Національного музею героїчної оборони і звільнення Севастополя, дослідивши фрагменти знайдених речей, в числі яких були ґудзики, залишки тканини і шинельні гачки, визначили, що в похованні знаходяться солдати 39-го лінійного полку французької армії. Поховання відноситься до періоду Кримської війни 1853-56 років. Було виявлено більше 13 могил, вміст яких склали близько 20 мішків з фрагментами людських скелетів. Зібрані останки перевезли у спеціальне сховище на кладовищі на Мекензієвих горах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два скелети з Білгорода виявилися ровесниками герцога де Рішельє

На думку істориків, виявлений інвентар та розташування об'єкта на околиці міста дозволяють припустити, що поховання є одним з госпітальних кладовищ французького контингенту військ.

Дана знахідка має велике міжнародне історичне значення, тому міський голова Севастополя Володимир Яцуба розпорядився створити комісію, яка всебічно вивчить всі обставини виявлення поховань і прийме рішення зі зберігання та перепоховання останків французьких солдатів.

Також комісія підготує пропозицію МЗС України, щоб представники французького посольства були залучені до організації перепоховання загиблих на французькому кладовищі в Севастополі. Крім того може бути розглянуте питання про перенесення будівництва на інший майданчик.

До складу комісії будуть включені вчені-історики, археологи, юристи, депутати міської ради та представники фірми-забудовника.

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі перепоховають останки французьких солдатів, знайдених при будівництві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути