пʼятниця, 13 січня 2017 23:25

Засновник першої української партії катав на літаку Петра Столипіна
17

"Я не вірю, що офіцер здатний на підлий вчинок", - сказав прем'єр-міністр Російської імперії Петро Столипін, коли начальник Департаменту поліції намагався відрадити його від польоту з інженером Левком Мацієвичем. На Першому тижні повітроплавання у Петербурзі у вересні 1910 року цьому авіатору довіряють найбільше. Але охорона знає про зв'язки Мацієвича з політичними рухами.

Він народився 13 січня 1877 року у містечку Олександрівка – тепер райцентр на Кіровоградщині. Під час навчання у Харківському технологічному інституті, став членом студентської громади. Писав і створював революційні листівки, брав участь у театральних постановках. В 1900 році став співорганізатором першої української партії в Російській імперії – Революційої української партії. Брав участь у діяльності громад в Севастополі та Петербурзі.

Протягом 10 років Левко Мацієвич взяв участь у створені десятків кораблів, підводних човнів та інженерних споруд у портах. Робив креслення та розрахунки, здійснював інженерний нагляд та брав участь у випробування. Під час створення авіаносця зацікавився літаками.

В 1910 році російський уряд доручив йому очолити групу авіаторів, які поїхали на навчання до Парижу. Сам керівник делегації успішно проходить курси і отримує посвідчення льотчика.

"Спостерігаючи з намету великого князя Олександра Михайловича за польотами, Столипін вийшов у поле, щоб особисто оглянути аероплани. Коли підійшов до "Фармана" штабс-капітана Лева Maціевича, то захотів здійснити політ на аероплані, - писав журнал "Огонек". - Відсунувши охоронця своїм могутнім плечем, Столипін наблизився до аероплану. Одягнув принесений шолом. Впевнено і твердо виліз він на аероплан. Мацієвич виліз за ним. Завжди холодний і спокійний капітан хвилювався. Вони зробивши над аеродромом два кола і здійснили вдалу посадку. Відразу після польоту Столипін заявив публіці: "Я давно вірив у те, що за повітроплаванням величезне майбутнє. Зараз же я практично переконався в цьому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тіло зберегло звичайну форму, але були розтрощені майже всі кістки"

Дуже швидко навколо спільного польоту Мацієвича і Столипіна почали ходити легенди.

"Будучи членом партії есерів, за завданням партії повинен був зробити в польоті замах на Столипіна, - говорили між собою петербуржці. - Літали тоді без ременів. Авіатор при бажанні міг раптово зробити різкий маневр і "ненавмисно" скинути пасажира. В департаменті поліції було відомо, що Мацієвич в Парижі тісно зійшовся з революціонерами-емігрантами і вступив в якусь бойову терористичну організацію. Коли Столипін на "Фармані" Мацієвича зник за хмарами, агенти охоронного відділення не знаходили собі місця і готові були летіти слідом за ним".

В останній момент інженер ніби-то передумав, есери наступного дня помстилися і підлаштували аварію у якій загинув сам льотчик.

Громадівець Володимир Кедровський записав таку версію розвитку подій: "Ті, що ближче знали Мацієвича, казали, що він рішив був узяти прем'єр-міністра на найбільшу височінь, яку зміг би осягнути, а потім пустити аероплян стрімголов на землю, щоб, загинувши самому, вбити царського сатрапа й ката ук¬раїнського народу. Столипін уже був готовий сісти в літак, коли його очі зустрілися з очима пілота Мацієвича. Столипін інтуїтивно відчув небезпеку і в останню хвилину відмовився летіти."

На похорон Лева Мацієвича зібралися десятки тисяч людей. Заповнені всі центральні вулиці. Люди несуть сотні вінків. На вінку від Петра Столипіна надпис: "Жертві обов'язку й відваги".

14 вересня 1939 року киянин Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300. Політ здійснювався в США, в кількох метрах над землею.

Принцип вертикального зльоту винахідник придумав у Києві. У 1908-1912 роках на базі КПІ Сікорський збудував шість моделей літаків і гвинтокрил. Тоді його гелікоптер не піднявся у небо тільки через слабкий двигун.

Зараз ви читаєте новину «Засновник першої української партії катав на літаку Петра Столипіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути