пʼятниця, 03 серпня 2012 14:28

Очі для статуї хеттського царя робили з чорного та білого каміння

У повіті Рейханли округу Хатай знайдений пам'ятник хеттскому царю Суппілуліума II, вік якого налічує 3000 років. Виявили статую 47 фахівців з 8 країн світу на чолі з професором Тімоті Харрісоном з університету Торонто.

Верхня частина статуї, що зображає царя з бородою, локонами, браслетами на руках, знайдена в цілому вигляді, нижню ж частина поки виявити не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя

Висота статуї з базальту, на спині якої знайдено напис "Суппілуліума", становить півтора метра, а вага - приблизно півтори тонни.

Головною ж особливістю пам'ятника є те, що його очі, окремо зроблені з чорного та білого каміння, пізніше були вставлені в очні отвори.

Міністр культури і туризму Туреччини Ертугрул Гюнай заявив, що така грандіозна статуя йому зустрілася вперше, сказавши наступне: "В одній руці цар тримає спис, в іншій - колос. Це говорить про те, що він закликав свій народ як до війни, так і до праці. Статуя - важлива для Анатолії знахідка. Очі царя були особливо виділені".

Зараз ви читаєте новину «Очі для статуї хеттського царя робили з чорного та білого каміння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути