пʼятниця, 21 червня 2013 11:58

Найсильніший борець античності жив у Криму

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
  На надгробку зображено пояс з вісьмома нагородами
На надгробку зображено пояс з вісьмома нагородами

У Севастополі під час розкопок знайшли частину надгробка жителя Херсонеса, який вісім разів ставав переможцем Давньогрецьких олімпійських ігор. Таких знахідок, запевняють науковці, в інших музеях не зустрінеш.

"Фрагмент надгробка виявили співробітники лабораторії Паккарда у вежі Зенона, що примикала до оборонної стіни Херсонеса, - розповідає завідувач фондами Херсонеського національного заповідника Людмила Головань. - 2100 років тому місту погрожували скіфи, і жителі стали зміцнювати стіни й вежі, замуровуючи туди надгробки з місцевого кладовища. Не виключено, що це робилося не тільки з інженерних міркувань, а й з релігійних, щоб духи предків допомогли у захисті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні знайшли бізона, якому 50 тис. років

Надгробок при закладці у вежу розкололи на шматки. Той, що знайшли археологи, - середня частина, де висічені ознаки соціального статусу. Частина, де було ім'я людини, на жаль, не виявлена.

"Елліни на могилах зображували не осіб або фігури, а предмети, що характеризують похованого", - пояснюють співробітники лабораторії Паккарда. - Для жерця - ритуальний ніж, домогосподарці - квіти, воїну - меч".

Надгробок спортсмена прикрашено поясом, де вісім прикрас-ременів, які носили олімпійські чемпіони, - по одному за кожну перемогу. Крім того, зображені посудини для мастил і стригилем - скребок.

За цими ознаками вдалося дізнатися спеціалізацію спортсмена - він був борцем. Саме вони носили на поясі такий інвентар. Перед поєдинком оливковою олією натирали тіло, щоб противнику було важче схопити, після змагання стригилем очищували шкіру і наносили іншу олію - суміш від забитих місць і синців.

За особливостями виготовлення надгробка вдалося встановити і час, коли жив борець - 3-е століття до нашої ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша столиця скіфів досі знаходиться під землею

"З античних документів ми знаємо кількох видатних борців античності, - каже історик Євген Ліпунов. - Мілона з Кротона, який здобув перемогу на п'яти олімпіадах, або Горга з Еліди, який виграв шість разів. Але про восьмиразових чемпіонах ані з Херсонеса, ані з інших міст нічого не відомо. Хоча в той час така людина напевно була б унікумом. До речі, і за сучасними мірками, восьмикратний олімпійський чемпіон - рідкість. За минулих сто років таких було всього шість осіб".

"Ще один штрих до портрета чемпіона отримано з стародавніх законів, - продовжує історик. - На олімпіади допускалися лише чистокровні елліни, значить, він був з родини, яка не поріднилася з кримськими аборигенами - таврами. Також відомо, що відразу після повернення зі змагань переможців увічнювали скульптурами. Тому в Херсонесі напевно був пам'ятник цій людині, поставлений за життя".

Зараз ви читаєте новину «Найсильніший борець античності жив у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути