середа, 20 лютого 2013 13:50

Скелет дельфіна у горах поставив кримських археологів у безвихідь
5

Реконструкція розташування столиці князівства Феодоро
Фото: Фото: risk.ru
Реконструкція розташування столиці князівства Феодоро, одне з плат

Археологи зробили дивне відкриття. На самій вершині плато Мангуп-Кале кримські археологи виявили скелет дельфіна. Поки загадкою лишається, як туша ссавця, за десятки кілометрів від моря, потрапила на гору, повідомляє sevnews.

Останки цього дельфіна мангупська археологічна експедиція вважає особливою знахідкою, яка по-справжньому археологів поставила в безвихідь. Хребець дельфіна був успішно знайдений в унікальному палацовому комплексі стародавньої столиці знаменитого князівства Феодоро, яка справді розташовувалася на плато.

Мангупська експедиція в археологічному сезоні, що завершився, зробила ще дві приголомшливі суперзнахідки - оригінальний фрагмент середньовічного сервізу з дивовижними князівськими монограмами і унікальну срібну ложку, останнього мангупського князя.

Ще в 1938 році виявили перший фрагмент цього сервізу, а тепер, через сімдесят років, успішно знайшли ще один. Зовсім неподалік від палацу, прямо біля сторожової вежі, археологи знайшли декілька срібних римських монет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські археологи знайшли літак-привид часів війни

З усіх "печерних міст" Мангуп-Кале є найбільш видатною пам'яткою цього періоду. Він розташований на висоті близько 600 м над рівнем моря на плато однойменної гори Мангуп і з трьох сторін оточений глибокими прірвами.

Північний схил плато прорізають три глибоких яри, утворивши чотири миси: Тишклі-бурун (Дірявий мис), Еллі-бурун (Вітряний мис), Чамни-бурун (Сосновий мис), Чуфут-чеорган-бурун (мис Виклику іудеїв).

В 6 ст. на плато було побудовано укріплення, яке багато вчених ототожнюють із загадковою фортецею Доріс. На початку 9 ст. Доріс - Мангуп потрапляє під владу хозарів, а в 14 -15 ст. Мангуп стає столицею князівства Феодоро, що включало південно-західне нагір'я і Південний берег від Ласпі до Алушти.

В цей же час з'являється нова назва міста - Феодоро. У 1475 р. Мангуп-Феодоро був завойований турецькою армією і до 18 ст. був опорним пунктом османського панування в Криму.

Зараз ви читаєте новину «Скелет дельфіна у горах поставив кримських археологів у безвихідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути