вівторок, 12 лютого 2013 15:56

На відомому зображенні дракона череп є собачим, а лапи - ведмежими

Автор: Фото: science.compulenta.ru
 

Латинський напис запевняє нас, що це дракон, відтворений інженером Корнелієм Меєром. Малюнок був поміщений в книзі, яку той написав в 1696 році, вирішивши розповісти про свої будівельні проекти і заодно згадавши про те, що у 1691 році в болотах біля Риму виявив дивного звіра.

Зображення здобуло велику популярність у прихильників теорії молодої Землі, тобто у креаціоністів. Вони бачать тут птерозавра, а це, на їхню думку, доводить, що літаючі ящери не вимерли мільйони років тому, а ще зустрічалися навіть в 17 столітті. Перед нами, говорять вони, Scaphognathus, і "офіційна наука" помиляється, вважаючи, що подібні істоти жили в пізньому юрському періоді на території Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи згадуються в Біблії динозаври?

В середні віки драконів зображували дуже часто, і, здавалося б, можна просто закрити очі на настільки очевидну нісенітницю. Але малюнок Меєра надзвичайно докладний, тому палеонтолог Філ Сентер з Файетвільского університету штату Північна Кароліна (США) і його студенти вирішили розібратися, що ж це за кістки.

На жаль для креаціоністів та інших мрійників: це, звичайно ж, фальшивка, зліплена з частин різних тварин. Череп і щелепи - собачі, ребра - риб'ячі, задня кінцівка - ведмежа передня лапа.

"Те, що накладено замість шкіри, приховує переходи між цими частинами, - відзначає пан Сентер. - Хвіст і крила виліплені окремо. Останні позбавлені характерних ознак крил кажанів і птерозаврів. Взагалі жодна частина скелета не схожа на аналогічну частину скелета птерозаврів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайці розкопали береги "Моря смерті"

Складові опудала монстрів були поширені в кінці середньовіччя. Наприклад, великий Карл Лінней був дуже непопулярний в Гамбурзі, адже він заявив, що опудало гідри, яке зберігалося у бургомістра, - підробка. Імовірно, Меєр знав, що робив, адже в 17 столітті Європа ще вірила в легенди про драконів, які живуть на болотах.

Пан Сентер припускає, що Меєр спорудив фальшивку з метою переконати римлян у тому, що місцевий дракон мертвий і його не турбує недавно зведена гребля. Він, звичайно, і не сподівався, що його обман проживе більше трьох століть.

Підготовлено за матеріалами NewScientist.

Зараз ви читаєте новину «На відомому зображенні дракона череп є собачим, а лапи - ведмежими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути