середа, 10 квітня 2013 20:15

На відомому фото Миколи Міхновського насправді зображений його брат

  Юрій Іванович Міхновський. Помилково цю світлину вважають зображенням Миколи Міхновського
Юрій Іванович Міхновський. Помилково цю світлину вважають зображенням Миколи Міхновського

На відомому фото ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, де він ніби-то зображений молодим, насправді зафіксований його старший брат Юрій. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів правнук Юрія Міхновського Станіслав.

"Це чиясь помилка чи описка, яка довгий час вважається науковою істиною. Навіть на політичних листівках це фото друкують і подають як зображення Миколи Міхновського", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Міхновський був прагматиком, а історики й письменники виявилися не дуже хорошими політиками"

Журналіст і поет Станіслав Міхновський був присутній на відкритті пам'ятника Миколі Міхновському у селі Турівка на Київщині. Тут голова сім'ї отець Іван був священиком у сільській церкві, біля маєтку Миколи Марковича.

"Я щиро вдячний адміністрації і всім тим, хто шанує пам'ять Миколи Міхновського, - зауважив він. - Це дуже серйозний крок українофілів. Однак потрібно зробити більше. Адже зараз могили батьків Миколи Міхновського точно навіть не віднайдені. Вони знаходяться десь на людських городах. Більшовики зруйнували церкву, в якій служив його батько Іван, а разом з нею і церковне кладовище, де він з дружиною були поховані. Тому ці могили потрібно відновити".

Автор: Фото: Ольга Скороход
  Станіслав Міхновський мріє зняти фільм про пращура
Станіслав Міхновський мріє зняти фільм про пращура

Станіслав досліджує середовище, у якому виховувався прадід та його брати. Але, зізнається, що робити це почав відносно недавно, коли дізнався про своє походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На похоронах Міхновського було всього одинадцять осіб"

"Тема Міхновського була сокровенною у нашій родині, про це не можна було говорити. Тільки бабуся деколи цю інформацію подавала. Так я почув, що до 1937 року вона зі своїм чоловіком Олексієм ходила в гості до Юрія Михайловича Міхновського, архиєпископа Української автокефальної церкви, якого потім стратили. Але це були суто дитячі спогади. Вже у зрілому віці мені відкрилися очі на діяльність предків".

Зараз ви читаєте новину «На відомому фото Миколи Міхновського насправді зображений його брат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути