пʼятниця, 22 квітня 2016 16:40

На місці колишнього пам'ятника Леніну знайшли церкву

На місці колишнього пам'ятника Леніну знайшли церкву

У сквері Кривого Рогу, де раніше стояв пам'ятник Леніну, археологи виявили фундамент храму ХІХ століття.

В архівах збереглася інформація про те, що на цьому місці до 1934 року була Миколаївська церква. З 11 квітня і по сьогоднішній археологи розкопали західну частину фундаменту Миколаївської церкви. Глибина фундаменту який вже дослідили близько півтора метра, а ширина по верхньому краю - 1,2-1,5 метра. Повідомляє "Українські новини".

За десять днів розкопок археологи розкопали частину фундаменту західної стіни (притвору) і знайшли кілька артефактів. Відкопали фрагменти скла, можливо, XIX - початку ХХ століття. Знайдена пляшка з буквами, на якій ще потрібно прочитати напис. Крім того, знайшли розбиту посудину з рожевого скла, яка, ймовірно, була лампадою. Історикам пощастило також знайти три монетки: "3 копійки" 1935 року, "15 копійок" 1949 року і "1 копійку" 1878 року.

"Нам необхідно закінчити роботи до серпня. Такі терміни встановили для проведення реконструкції цієї території. Влада хоче накрити місце розкопок скляним куполом, облаштувати майданчик, щоб всі охочі могли підійти і подивитися ", - розповіла Ірина Стеблина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині чорні археологи зруйнували стародавню садибу

Нагадуємо, що пам'ятник Леніну був встановлений в 60-х роках ХХ століття, і саме він потрапив на вівтарну частину церкви.

Зараз ви читаєте новину «На місці колишнього пам'ятника Леніну знайшли церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути