понеділок, 12 серпня 2013 14:01

На мапах початку 20 століття Росію малювали в образі п'яного мужика
23

Фото: Фото: istpravda.ru

Перші сатиричні карти з'явилися тоді ж, коли і перші карикатури. Художники швидко оцінили потенціал, закладений в такому принципі подачі інформації про поточну політичну ситуацію: замість довгих і нудних статей про загострення міжнародної напруженості було достатньо смішно й дохідливо зобразити недругів в найменш  привабливому вигляді.

Найбільшою популярністю такі карти користувалися під час воєн і конфліктів, а пік попиту на них припав на роки Першої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після багатьох невдач нарешті видали атлас історії України

Збережених оригіналів політично-сатиричної картографії дуже мало. Більшість знаходиться в архівах або приватних колекціях. Пропонуємо вам невелику колекцію зразків цього жанру пропаганди.

Цікаво порівняти які образі були використані для позначення тієї або іншої країни, адже тут помітний широкий спектр стереотипів. Наприклад Росія постає в образі злого ведмедя, морозу, п'яного мужика або восьминога, який запустив щупальця до Європи. Зате на російських картах Росія зображена в особі монарха, що постає мудрим і благородним. А Британію часто малювали в образі пірата чи китолова.

Зараз ви читаєте новину «На мапах початку 20 століття Росію малювали в образі п'яного мужика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути