неділя, 19 лютого 2017 15:23

На Донбасі знайшли могилу бандерівця

На Донбасі знайшли могилу бандерівця

У місті Покровську Донецької обл активісти знайшли могилу вояка УПА Данила Шумука.

Про це повідомляє galinfo.

З 1932 він був членом Комуністичної партії Західної України. 1935 року засудили до 8 років ув'язнення за участь у комуністичному підпіллі. Звільнений 1939 за амністією. 1941 року потрапив до німецького полону. Був у концтаборі для радянських полонених на Полтавщині. Втік з нього.

В березні 1943 приєднався до УПА. Викладав на вишколах. У 1945 засуджений за участь в УПА до смертної кари, яку замінили 20-річним ув'язненням.

Перебував у концтаборах та тюрмах. 1956, після перегляду його справи, дотерміново звільнений. 1957 вдруге заарештований, а роком пізніше засуджений на 10 років ув'язнення за обвинуваченням в "антирадянській пропаганді й агітації". Друге ув'язнення відбував у мордовських концтаборах. Після звільнення жив у Києві. У січні 1972 втретє заарештований і засуджений на 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання. Того ж року відмовився від радянського громадянства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ночью бандеровцы вошли в барак и вывели двух бандитов. Те поняли, что их убьют"

В ув'язненні був активним учасником боротьби за статус політв'язня й інших протестних акцій. 1979 став членом-засновником Гельсінської Групи у місцях позбавлення волі й Української Гельсінської Групи. Протягом багатьох років домагався права виїхати до родини в Канаді.

На Заході опубліковані спогади Шумука "За східнім обрієм". В них він критикував ідеологію українського націоналізму і це викликало дискусії.

У 2002 році повернувся до України та оселився у місті Покровську на Донеччині. Помер 21 травня 2004 року

Після вимушеної ексгумації письменника Олександра Олеся у Празі уряд України створює міжвідомчу комісію для перепоховання видатних українців, чиї могили за кордоном. Найбільше відомих українських емігрантів поховано у Франції.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі знайшли могилу бандерівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути