вівторок, 10 грудня 2013 17:41

Мода для диктаторів: як вдягалися узурпатори влади
10

Омар аль-Шариф
Фото: Фото: trendymen.ru
Ісмаїл Енвер
Ісмаїл Енвер
Антоніу ди Олівейра Салазар
Франсіско Франко

Типовий образ диктатора для когось, може, виглядає комічно. В Україні також чимало жартують над президентом, його образом, особливо зараз. Та деякі диктатори ХХ століття мали виняткове почуттю стилю.

Ісмаїл Енвер, також відомий як Енвер-Паша - османський військовий політичний діяч, ідеолог пантюркізму, поет і художник. Виходець із простої сім'ї, Ісмаїл Енвер присвятив життя військовій службі і так би й залишався порядним військовим, якби не обставини. У червні 1908 серед офіцерів османської армії поширилася звістка про підписання в Ревелі угоди між Миколою II і англійським королем Едуардом VII про реформи в Македонії. Воно викликало ефект бомби, що розірвалася. 3 липня в македонському місті Ресен відбулося повстання під керівництвом майора Ахмеда Ніязі-бея. 6 липня повстання підняв Енвер. Протягом декількох днів загін Енвера виріс до кількох тисяч осіб. Всього через чотири дні він проголосив відновлення конституції в Османській імперії. Після цього почалося братання мусульман з християнами. Революційна ейфорія і раптова популярність породили в Енвера віру в свою особливу долю і божественне призначення. Лихі кавалеристські вуса і незмінний мундир з каракулевим коміром - образ героя простежувався в зовнішності паші аж до самої смерті.

Антоніу ді Олівейра Салазар - португальська державний і політичний діяч, голова Ради міністрів, диктатор Португалії, професор Коїмбрського університету. У 1940 році журнал Life назвав Салазара "найбільшим португальцем з часів Генріха Мореплавця".

Більшість істориків характеризують його правління як диктатуру, багато хто також як фашистський режим. У 1933 році він ввів у Португалії нову конституцію, яка давала йому практично необмежені права, встановлюючи правий авторитарний режим в країні. Салазар одягався, як пасувало його статусу - костюм трійка, бездоганна зачіска й приваблива усмішка. Його називали "диктатором - клерком", за типову зовнішність мешканця біржі.

Франсиско Франко - іспанський військовий і державний діяч, диктатор Іспанської держави в 1939-1975 роках. Носій титулу "Каудільо", що в перекладі з іспанської означає "вождь", або "предводитель". Франко в історії залишився як кривавий диктатор. Як би там не було, він завжди відрізнявся бездоганним зовнішнім виглядом і був небайдужий до імперської розкоші.

Августо Піночет народився в одному з найбільших портових міст Чилі - Вальпараїсо, у великій родині. Августо, вихідцю з "низів", шлях нагору могла відкрити лише служба в армії, з якою він і пов'язав свою долю, вступивши до піхотного училища. Відтоді Піночет - еталонний військовий, який пройшов шлях від рядового солдата до верховного головнокомандувача. Мілітарі-стиль Піночета став взірцем для диктаторів по всьому світу - розкішний мундир з планками та орденами, аксельбанти і картуз з високою тульєю.

Енвер Халіл Ходжа - албанська політичний діяч, фактичний керівник Народної Соціалістичної Республіки Албанії в 1944-1985 роках. Життя його до приходу до влади більше нагадувала пригодницький роман - нелегальне становище, заборона на роботу в Албанії, арешти. Всі надавало Ходжі образ борця за народну справу і приносило йому популярність в середовищі албанської опозиції. У квітні 1938 року він вперше зустрівся зі Сталіним і Молотовим. Ця зустріч стала найважливішою подією в житті, сприяла ідейній переконаності Ходжі, який пообіцяв своїм співрозмовникам згуртувати албанських комуністів в єдину більшовицьку партію. Ця обіцянка він згодом дотримав. Полум'яний радикалізм Ходжа відбився в його стилі. Строгий мундир як у Сталіна замолоду, і кавова трійка в зрілому віці - стиль, який не викликає ніяких емоцій. Як і має бути у справжнього диктатора.

Омар аль -Башир - суданський військовий і державний діяч, голова Ради командування революції національного порятунку, міністр оборони (1989-1993) і президент Судану з 1993 року. Президент Судану Омар аль- Шаріф ніби передивився комедій про диктаторів і, заодно, бойовиків з вісімдесятих. Гардероб правителя відрізняється особливим шиком. Зелені мундири багато оброблені золотом і декоративними елементами, а розмір капелюха верховного головнокомандувача прагне до нескінченності.

Сучасні глави держав мундирів і фесці віддають перевагу строгі костюми нейтральних кольорів. Епоха стильних диктаторів закінчилася.

За матеріалом trendymen

Зараз ви читаєте новину «Мода для диктаторів: як вдягалися узурпатори влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути