середа, 20 квітня 2016 11:30

Марія Кюрі була першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію

Марія Кюрі була першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію

20 квітня 1902 року в Парижі Марія та П'єр Кюрі з мінералу уранініт виділили сіль радіоактивного радію. Через рік вони разом з Анрі Беккерелем отримали Нобелівську премію з фізики за фундаментальні дослідження явища радіоактивності.

Підшукуючи тему для докторської дисертації, Марія Кюрі зайнялась вивченням урану. Властивості урану дали можливість Беккерелю відкрити в 1896 році радіоактивність. Сам термін "радіоактивність" став загальноприйнятим саме завдяки Марії Кюрі. Повідомляє "Цей день в історії".

П'єр Кюрі приєднався до її досліджень, а в 1898 році вони відкрили полоній і радій. На підставі цієї роботи в червні 1903 року Марія Кюрі захистила докторську дисертацію і цього ж року разом зі своїм чоловіком та Анрі Беккерелем отримала Нобелівську премію. Вона стала першою жінкою, яка отримала таку нагороду.

У 1906 році Марія Кюрі зайняла посаду професора кафедри фізики в Сорбонні і продовжила роботу над отриманням чистого радію. Разом з Анрі Деб'єрном це їй вдалось зробити в 1910 році. У 1911 році вона стала лауреатом Нобелівської премії з хімії (перша людина, котрій цю відзнаку було вручено двічі).

Зараз ви читаєте новину «Марія Кюрі була першою жінкою, яка отримала Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути