середа, 13 березня 2013 13:09

Луганський фотограф сфотографував живих оунівців та упівців
8

Фото: Фото: Ольга Швед

У Національному музеї "Тюрма на Лонцького" у Львові відкрили виставку фотографій Юрія Нестерова "Жертва і доля. Вимір національного існування". Виставку присвятили річниці загибелі Головного командира УПА Романа Шухевича.

Роботи Нестерова експонувалися на багатьох групових експозиціях у країнах колишнього СРСР, у Чехії, Польщі, країнах колишньої Югославії та Мексиці.

Фотограф з Луганщини подорожував Україною, зустрічався із живими українцями, які перебували в ОУН та УПА. Спілкувався з ними та фотографував. Чорно-білі портрети двадцяти героїв виставки можна побачити у одному із залів музею до кінця місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пішов з життя соратник Шухевича, ветеран "Нахтіґалю" й УПА Мирослав Кальба

"Юрій Нестеров близько двох років шукав живих учасників того часу. Інформацію шукав у істориків, родичів. Найбільше героїв із Західної України, але були із Кіровоградщини, Запоріжжя. Фотограф розповідав, що дехто не бажав ні фотографуватися, ні розповідати про себе. Але, наприклад, упівці із Запоріжжя, коли дізналися, що виставку робить фотограф із Луганщини - одразу погодилися брати участь. Майже всім героям фотовиставки - за 80 років. Коли виставка готувалася, помер один з них - львів'янин Василь Левкович", - каже екскурсовод музею Ірина Дзвінник.

Під кожною світлиною міститься коментар героя світлини. 88-річна Надія Кривуцька була зв'язковою в УПА. Зараз живе у Запоріжжі. Пригадує:

"Батько був багатий, грамотний. Він на адвоката вчився. В селі всім людям помагав. Він в ОУН ще за Польщі працював. Дядьки приходили ноччю до нього. Ми, діти, бачимо всьо...Він щось під покривало прятав. Я витягну, але нічого не понімаю. Щось за Україну...Ходила до польської школи 4 класа. На утреннік їхній не приходила. Так мене учитель бив. Я плачу. Тато каже: все одно не підеш кричати: "Іще не згінела Польща!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такого рівня лідер ОУН ще не потрапляв до чекістів живим"

Йосип Томенчук з Коломиї, який перебував у контррозвідці, згадує:

"В 39 році прийшла радянська влада, ми зустрічали з синьо-жовтими прапорами. Ми ж думали, це українці йдуть. З Великої України. А місцевий комуніст говорить: "Ховайте прапори, а то вас у тюрму посадять". Познімали. Почались масові арешти. Всіх свідомих людей, свідомих українців арештували. А коли вже відступали, то були розстріляні по тюрмах. Люди нічого не були винуваті, крім того, що він був українець, носив вишивану сорочку, говорив українською і був членом "Просвіти". То була не наша влада: говорять одне, а роблять інше".

Виставку можна оглянути в Національному музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова).

Зараз ви читаєте новину «Луганський фотограф сфотографував живих оунівців та упівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути