Ексклюзиви
середа, 31 липня 2013 16:06

"Лампи запалюють на цілу ніч, незважаючи на те, чи світить місяць"

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Ян Зег освіту фармацевта здобував у Віденському університеті. Із 1848 року працював у львівській аптеці ”Під золотою зіркою”
Ян Зег освіту фармацевта здобував у Віденському університеті. Із 1848 року працював у львівській аптеці ”Під золотою зіркою”
Уночі 31 липня 1853 року в лікарні на Личакові, що на околиці Львова, хірург Загорський зробив термінову операцію з видалення апендикса пацієнтові Владиславові Галецькому. Про неї ніхто й ніколи б не згадав, якби не одне: уперше в історії операція пройшла при освітленні гасовою лампою. Цей день умовно вважають датою її появи.

У прикарпатському селі Борислав неподалік Дрогобича (теперішня Львівщина) місцеві селяни черпали нафту здавна. Видобуту зі спеціально виритих колодязів чорну смердючу рідину називали ропою. До середини 19 ст. її сяк-так очищували й отриманий дистилят використовували переважно як мастило для возів.

1852 року двоє дрогобицьких євреїв Абрам Шрайнер і Лейба Штірман привезли до Львова кілька бочок бориславського дистиляту. Запропонували придбати їх власникові найбільшої в місті аптеки "Під золотою зіркою" Петрові Міколяшу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто років тому соняшниковим насінням, як і зараз, торгували бабусі

— Із цієї рідини можна переганяти чистий спирт. Він буде дешевшим від звичайного, — обіцяли ділки, знаючи інтерес Міколяша до всяких новинок. У його аптеці, приміром, уперше в Галичині почали виготовляти й продавати содову воду.

Петро Міколяш придбав 2 ц нафти. Очистити її доручає 35-річному лаборантові своєї аптеки Янові Зегу. Удень той працює в аптеці. Ніч просиджує над невідомою йому речовиною.

— Через біль та головокружіння від чадних газів я часто навіть непритомнів. Через плями від нафти на моєму одязі люди уникали мене, вважаючи диваком, — писав Зег у спогадах, надрукованих 1889 року в "Журналі Львівського товариства аптекарів". — Урешті-решт мені вдалося так очистити дистилят, що мій продукт порівняно з сировиною був практично без запаху.

Для очищення нафти Зег використав концентровану сірчану кислоту та содовий розчин. В аптеці Петра Міколяша у Львові із сирої нафти вперше у світі було добуто світло-коричневу речовину, яка добре горіла, — гас (керосин).

Будівлі й вулиці Львова в той час освітлювали дорогою скельною олією, яку завозили з Італії. Зег запропонував використовувати замість неї видобуту ним рідину — значно дешевшу. Звертається до львівського бляхаря Адама Братковського. Той переробляє олійну лампу так, щоб вона давала світло від гасу. Також прилаштовує пристрій, яким можна регулювати довжину ґноту, а відтак і яскравість світла. Лампу поміщає у скляну колбу, аби вогонь був захищений від вітру, а стіни приміщення не вкривалися кіптявою. У березні 1853 року першою такою лампою починають освітлювати вітрину аптеки Петра Міколяша. Львів'яни відразу зацікавлюються винаходом: одна гасова лампа дає світла як 10–15 свічок.

Автор: Фото: old.lviv.ua
 

Братковський починає масово виготовляти гасові лампи або переробляє під "керосинки" старі олійні.

— Купували господарі та люди з передмістя. Не один студент уночі вчився при світлі цих ламп, — розказував Зег.

Гасові лампи з'являються у шпиталі на Личакові. Невдовзі ними починають освітлювати вулиці Львова. "Лампи запалюють із настанням сутінків і на цілу ніч, незважаючи на те, чи світить місяць, чи ні, — пише того ж 1853-го "Газета львівська". — На мешканців міста це нововведення справляє велике враження".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сто років тому повчати покупців рекламою вважалося поганим тоном

Зег залишає роботу в аптеці. На вул. Краківській відкриває крамницю. Торгує гасом із власної міні-фабрики, на якій працюють чотири робітники. Сировину отримує з Борислава, Коломиї та Богородчан. 1854-го тут перероблено 600 ц нафти. Гас із фабрики Яна Зега постачають до австрійської столиці Відня, а також за кордон — до Пруссії.

Одного дня 1858 року до крамниці Зега привезли пошкоджену бочку гасу. Рідина витекла на бруківку. Якийсь хлопчина запалював цигарку й кинув недопалок. Полум'я охопило будинок, у якому перебували дружина Зега 21-річна Дорота Облочинська та її 17-річна сестра Герміна. Від отриманих опіків обидві жінки того ж дня померли. Надгробний пам'ятник на Личаківському цвинтарі уцілів донині: дві молоді жінки, охоплені полум'ям, спрямували руки до неба, прохаючи порятунку.

Прибитий горем Ян Зег залишає гасовий бізнес. Продає патент на винахід і переїжджає до Борислава. Там на вул. Панській (нині Шевченка) відкриває першу аптеку. Одружується на наймолодшій сестрі Облочинських Марії. Згодом у них народжуються дві доньки. У Бориславі Зег помирає 1897-го у віці 79 років.

У Відні згодом починається серійне виробництво гасових ламп конструкції Рудольфа Діттмара. А після того як гасовими лампами освітили вокзал столиці Австро-Угорщини, навіть у Львові, де вони з'явилися вперше, їх почали називати "віденськими".

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Пам'ятник винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнасію Лукасевичу
Пам'ятник винахідникам гасової лампи Яну Зегу та Ігнасію Лукасевичу
Поляки винахідником "керосинки" вважають Ігнатія Лукасевича

У Польщі співавтором гасової лампи, а іноді навіть єдиним її винахідником називають Ігнатія Лукасевича. У польському місті Кросно йому встановили пам'ятник як "творцеві нафтового промислу Галичини". Хоча насправді Лукасевич працював помічником у лабораторії Яна Зега. Восени 1853-го виїхав зі Львова. У Книзі привілеїв австрійського Патентового уряду під 2 грудня 1853 року чітко вказано: "Магістр фармації Ян Зег. Винахід досконало очищеної хімічної нафти". Згадки про Лукасевича там немає. Не пише ані слова про помічника у своїх спогадах і сам Ян Зег. Імовірно, полякам вигідніше було бачити творцем гасу співвітчизника Ігнатія Лукасевича, а не угорця за походженням Яна Зега.
Після винайдення ним гасу видобуток нафти в околицях Борислава почав розвиватися шаленими темпами. На початку 20 ст. у Галичині, що була провінцією Австро-Угорської імперії, видобували 5% світової нафти.

Зараз ви читаєте новину «"Лампи запалюють на цілу ніч, незважаючи на те, чи світить місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути