пʼятниця, 09 вересня 2016 16:40

Кривава битва в монастирі: 43 упівця проти тисячі нацистів

Кривава битва в монастирі: 43 упівця проти тисячі нацистів

Із 8 по 11 вересня 1943 року між загонами Української повстанської армії та німецькими окупантами відбувся бій поблизу села Новий Загорів Волинської області. Сили останніх - значно переважали.

"43 хлопці, маючи один гранатомет і чотири кулемети, тримали навалу понад тисячі фашистів. 25 забитих і 35 поранених гітлерівців за одного вбитого упівця – такий рахунок бою", - пише краєзнавець Ганна Черкаська у статті "Лицарі у Загорові".

Повстанці розташувалися неподалік Загорівського монастиря. Німці, необережно наблизившись до повстанських позицій, потрапили під шквальний кулеметний вогонь. Втратили близько 40 бійців.

9 вересня до німецьких загонів Локачинського району приєдналися загони з Володимир-Волинського, Горохівського та Луцького районів, прибули майже 40 машин. У кожній — по 20 німецьких солдат.

10 вересня німці пішли в наступ. Бій тривав цілий день. Кулеметник Коцюба, який сидів на дзвіниці, безперебійним вогнем відкидав атаки супротивника. З 43-х повстанців живими залишилися всього 18.

Із ночі 10 до середини дня 11 вересня німці обстрілювали монастир з артилерії, танків і мінометів. Надвечір знов пішли на штурм монастиря. Повстанці втратили ще трьох бійців, але позиції не здали.

"Проти ночі на 12 вересня з вигуками "Слава Україні!" повстанці ровом через окопи прорвалися з нацистського оточення. Із 43 повстанців 29 загинули, вони знищили 540 окупантів і 700 поранили", - пише Черкаська.

Про ці події в монастирі зняли кліп Сашка Положинського "Не кажучи нікому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агентом НКВС був священик. На сповіді випитував жінок, чи не приховують повстанців

Зараз ви читаєте новину «Кривава битва в монастирі: 43 упівця проти тисячі нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути