середа, 21 січня 2015 11:18

Крістан Діор став модельєром випадково - до 110 річниці метра Прет-а-Порте

Крістан Діор став модельєром випадково - до 110 річниці метра Прет-а-Порте
Крістіан Діор з моделями перед показом

21 січня у невеличкому містечку Гранвіль у Франції народився видатний французький модельєр Крістіан Діор (1905-1957).

Створений Діором стиль проіснував лише 10 років, але внесок модельєра у розвиток світової (й передусім французької) моди – величезний. Саме Діор відновив статус Парижа як столиці світової моди. Він створив новий образ жінки, "виховав" П'єра Кардена і Сен-Лорана й заклав підвалини розвитку Прет-а-Порте, повідкривавши будинки моди у США і Південній Америці. Крім того, створив власну лінію взуття і фірму з виробництва парфумів Christian Dior Parfums. Запроваджена ним бізнес-стратегія за 10 років зробила його постаттю світового масштабу і брендом розкошів.

Модельєром Крістіан Діор став майже випадково. Мріяв про кар'єру дипломата, але натомість відкрив у 1928 році художню галерею. Спілкувався й співпрацював з Кокто, Жоржем Браком, Далі, де Кіріко, Пікассо. Втім, криза 30-х років, яка поставила родину Діора на межу банкрутства, змусила його закрити галерею й заробляти на життя розробкою моделей капелюшків і суконь для модних журналів і будинків моди.

З 1941 року він працював (разом із П'єром Бальменом) для відомого модельного будинку Lucien Lelong, а після війни, в 1946 році, відкрив власний будинок моди. Вже в першій колекції показав новий силует одягу – New Look: сукні у формі пісочного годинника з тонкою талією, оголеними плечима і довгою пишною спідницею-дзвоном. Після воєнного лихоліття з його строгістю (часом відвертою потворністю), невиразністю й важкістю в усьому, діорівські жінки були схожі на тендітні ніжні квіти.

"Я створив квіткових жінок", - не без гордощів констатував модельєр. Квіти були його слабкістю. Він був пристрасним квітникарем, а його родове гніздо в Гранвілі на березі Ла-Маншу потопало в квітах (пересвідчитись у цьому можна й нині: в будинку де народився й виріс всесвітньо відомий модельєр відкрито музей; літо – найкраща пора для відвідин). Діорівські парфуми теж мали яскраво виражений квітковий аромат.

"Достатньо відкрити флакон, аби виникли всі мої сукні, а кожна жінка, яку я одягаю, залишила по собі цілий шлейф бажань. Парфуми – необхідне доповнення жіночої особистості, завершальний акорд для сукні", - любив повторювати Діор.

Зараз ви читаєте новину «Крістан Діор став модельєром випадково - до 110 річниці метра Прет-а-Порте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути