понеділок, 05 січня 2015 12:14

Конфлікт у Сирії завдав шкоди щонайменше 290 відомим пам'яткам культури

Конфлікт у Сирії завдав шкоди щонайменше 290 відомим пам'яткам культури
Апамея - селевкідське місто на території Сирії

Грабунок та знищення пам'яток культури в Сирії за чотири роки війни набули безпрецедентних масштабів. "Слід говорити про справжню катастрофу та величезні втрати для всієї людської цивілізації, враховуючи, що багато історичних об'єктів на території Сирії включені в список Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО", - вважає голова Асоціації з захисту сирійської археології Омар аль-Азм.

За його даними, останніми роками надійшло 14 тисяч сигналів про проведення незаконних розкопок в районах, що перебувають під контролем озброєної опозиції або в тих місцях, де ослаблений державний контроль. Найбільше занепокоєння викликають "Помпеї Сирійської пустелі" - античне місто Дура-Европос, що знаходиться на Євфраті в околицях Дейр-ез-Зора, і Ебла (Телль-Мардіх) - столиця древнього семітського царства в провінції Ідліб.

У цих районах господарюють екстремістські угрупування "Джебхат ан-Нусра" та "Ісламська держава", які промишляють на продажі артефактів. Шукачі скарбів цікавляться містом Апамея часів Селевкідів та "забутими" візантійськими містами Ель-Бара, Серджілла на півночі країни, а також до пам'ятками Південної Сирії.

У доповіді, який поширив на цьому тижні Навчальний і науково-дослідний інститут ООН (ЮНІТАР), повідомляється, що конфлікт у Сирії завдав шкоди не менше 290 відомим пам'ятникам культури. "Те, що відбувається, дуже сумно. Не тільки сирійці - все людство втрачає своє тисячолітню спадщину", - підкреслив директор ЮНІТАР Ейнар Берго.

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт у Сирії завдав шкоди щонайменше 290 відомим пам'яткам культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути