понеділок, 21 січня 2013 18:11

Коли гомо сапієнс зрозуміли, звідки беруться діти?

Коли гомо сапієнс зрозуміли, звідки беруться діти?
Фото: paranormal-news.ru

Коли і яким чином людство змогло дізнатися, що фізична близькість приводить до народження дітей? Зв'язок між цими явищами не завжди очевидний: від сексу діти з'являються не завжди, а якщо з'являються, то між інтимною близькістю і її наслідками проходить досить багато часу - зазвичай потрібно кілька тижнів, щоб з'явилися перші ознаки. Тому хочеться знати - хоча б приблизно, на якому етапі розвитку перебувала людина, як вид, коли її раптом "осяяло"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запорізькі археологи вже 25 років розкопують найбільший у Європі могильник

Людина знала про це з самого початку. І, незважаючи на те, що антропологи і біологи-еволюціоністи не можуть назвати точний час, всі наявні докази дозволяють припускати, що люди розуміли, що між зляганням і народженням дитини існує якийсь зв'язок. Справа в тому, що гомо сапієнс продемонстрував перші помітні ознаки свого когнітивного розвитку десь між появою людського роду 200 тисяч років тому і, цілком ймовірно, формуванням людської культури близько 50 тисяч років тому. Матеріальних свідчень цього знання дуже мало, проте на одній з дощечок, знайдених археологами під час розкопок у районі Чатал-Хююк (?atalh?y?k) (найбільше і найкраще збережене неолітичне поселення, виявлене в південній Анатолії в Туреччині), схоже, зображено, як люди собі все це уявляли в епоху неоліту. На малюнку з одного боку зображено пару, яка обіймалася, а на іншій стороні - мати з дитиною. Більш ґрунтовний висновок можна зробити, виходячи з того, що, хоча пояснення механізму зачаття, прийняті в різних сучасних культурних спільнотах людей, можуть разюче відрізнятися, все ж кожна з них ясно дає зрозуміти, що між фізичною близькістю і появою на світ дітей існує, принаймні, частковий зв'язок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдено рештки сторожового собаки, який охороняв давній скарб (ФОТО)

Що ж стосується того, яким чином люди придбали те, що біолог-антрополог Холлі Дансворт (Holly Dunsworth) називає "репродуктивним свідомістю", то тут припущення ще більш туманні. Найімовірніше, вони вловили суть питання, спостерігаючи цикли відтворення тварин і взагалі помічаючи, що жінки, які не сплять з чоловіками, не вагітніють. Однак це не означає, що стародавні люди - а, по правді кажучи, і сучасні теж - сприймали або сприймають це явище з практичної, "прикладної" точки зору - як процес, під час якого сперматозоїд з'єднується з яйцеклітиною. Таке розуміння доступно тільки тим, хто досить освічений в цій області.

Приблизно на початку 20 століття деякі антропологи, які працювали в таких місцях, як Австралія і Нова Гвінея, повідомляли, що об'єкти їхніх досліджень не бачать зв'язку між статевим життям і народженням дітей. Проте подальші дослідження показали, що ці помилкові повідомлення були в кращому випадку напівправдою. Наприклад, в 1927 році Броніслав Малиновський (Bronislaw Malinowski) заявив, що, на думку жителів островів Тробріан (офіційна назва - острова Кірівіна, що належать Папуа-Новій Гвінеї), у зачатті дитини батько не відіграє жодної ролі. Правда, пізніше антропологи, які займалися вивченням цієї ж самої групи людей, почули від остров'ян, що чоловіче сім'я необхідне для "згортання" менструальної крові, зупинка якої, на їхню думку, приводить до утворення зародка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди мали ген несприйняття молока, тому робили йогурти

І навіть при тому, що традиційні тлумачення механізму зачаття, прийняті у жителів островів Тробріан, здаються примітивними і дивними, в них все-таки визнається зв'язок між фізичною близькістю і народженням дитини. І, зрозуміло, перш, ніж ми, жителі Заходу, почнемо відчувати свою перевагу, слід зауважити, що наші уявлення про зачатті теж не відрізняються зрозумілістю і не відповідають дійсності (у всякому разі, судячи з кількості випадків незапланованої вагітності у США). Спеціаліст з питань фемінології Синтія Еллер (Cynthia Eller) відзначає, що навіть допускаючи, що "можливо, необхідні і ще якісь події, наприклад, входження духовно дитини через верхівку (як у жителів островів Тробріан) або ж вселення душі в запліднену яйцеклітину ( як у католиків)... просто не віриться, що жінки народжують дітей без будь-якої участі особин чоловічої статі".

І якщо ми, люди, по суті справи, завжди розуміли, що близькість закінчується пологовим будинком, то чи позначилося це знання на розвитку людей як суспільства? Холлі Дансуорт стверджує, що у всьому тваринному світі "репродуктивна свідомість" властива тільки людині. Саме завдяки цьому особливому знанню можна пояснити і виникнення пов'язаних з сексом табу, і наше вміння використовувати з певною метою репродуктивний потенціал всього живого навколо - від виведення нових порід собак, до контролю народжуваності людей.

Зараз ви читаєте новину «Коли гомо сапієнс зрозуміли, звідки беруться діти?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути