середа, 16 січня 2013 18:54

У Папуа-Новій Гвінеї знайшли давній інструмент столяра

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

На острові Еміралі, що входить до архіпелагу Бісмарка (Папуа-Нова Гвінея), був виявлений виготовлений з жадеїту стародавній інструмент.

За словами археологів, він виконував функцію стамески і був призначений для видовбування поглиблень в дереві. Вік знахідки склав близько 3,3 тис. років. Ймовірно, інструмент був зроблений представниками культури лапіта, яка існувала на островах західної частини Тихого океану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії знайшли статуї персонажів Овідія

Подібні інструменти з жадеїту дослідники знаходили й раніше, проте виявлений предмет відрізняється від них. Він був виготовлений із різновиду жадеїту, який не зустрічається на довколишніх островах. Аналіз знахідки також показав, що жадеїт, з якого стамеска була зроблена, не схожий на жадеїт з Японії та Кореї. Найбільше він нагадує жадеїт з Мексики.

Дослідники порахували малоймовірною гіпотезу, згідно з якою стародавні люди могли транспортувати мінерал через весь океан. Вчені так і губилися б в здогадах з приводу походження інструменту, якби їхню увагу не привернула робота німецького фахівця К. Е. А. Віхмана, який в 1903 році описав кілька зразків жадеїту, знайдених в Індонезії, за тисячу кілометрів від острова Еміралі. Ці зразки за складом нагадували матеріал, з якого була зроблена стародавня стамеска.

Зараз ви читаєте новину «У Папуа-Новій Гвінеї знайшли давній інструмент столяра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути