понеділок, 23 лютого 2015 18:00

Ізраїльські вчені знайшли виноград, якому понад 1500 років

Ізраїльські вчені знайшли виноград, якому понад 1500 років
Виноградні кісточки з Халуци. Фото: The Israel Antiquities Authority.

Під час розкопок ізраїльські археологи вперше виявили кісточки винограду. Цей виноград використовували для виготовлення "вина з Негева" - одного з найкращих і найвідоміших вин в Візантійської імперії.

Обвуглені зернята, яким вже понад 1500 років, були виявлені під час розкопок в стародавньому місті Халуца в Негеві під час спільних досліджень Хайфського університету та Управління старовини Ізраїлю.

"Сьогодні в Негеві ростуть європейські сорти винограду, а виноградна лоза Негева була втрачена для світу. Наша наступна задача - відтворити стародавнє вино, і, можливо, таким чином нам вдасться відтворити його смак і зрозуміти, що робило вино з Негева таким особливим", - сказав професор Хайфського університету, керівник експедиції Гай Бар-Оз (Guy Bar-Oz).

Археологи знали про "вино з Негева" або "вино з Гази" з письмових джерел візантійського періоду. Вважалося, що це вино було найвищої якості і коштувало дуже дорого. Раніше під розкопок в Негеві археологи виявили тераси, на яких вирощували виноград, виноробні, в яких робили вино, і посуд, в яких воно зберігалося і експортувалося, але кісточки винограду раніше не вдавалося знайти.

У період свого розквіту Халуца була найважливішим містом у візантійському Негеві. Кам'яні будинки Холуци не дожили до наших днів: споруди розбиралися на камінь протягом багатьох століть. Найцікавіші знахідки чекали археологів на звалищі. За словами професора, міські звалища залишилися практично недоторканими і тепер позначають межі стародавнього міста.

У сміттєвих нашаруваннях дослідники виявили значну кількість фрагментів кераміки, яку використовували для зберігання, готування та сервірування столу. Серед них були й амфори, в яких зберігали давнє вино з Негева. Археологи знайшли також велику кількість залишків біологічного походження: кістки риб з Червоного моря, черепашки молюсків і ракоподібних з Середземного моря.

Серед знахідок виділялися сотні крихітних обвуглених кісточок винограду. Це перший прямий доказ того, що в Західному Негеві в давнину вирощували виноград. Знайти кісточки було нелегко: дослідники вперше використали просіювання грунту і флотацію (промивку).

Наступним етапом дослідження буде вивчення ДНК кісточок. Це дозволить визначити походження виноградних лоз. Вчені поки не знають, який виноград вирощували в Негеві. Це могли бути як іноземного - італійського або французького - походження, так і місцеві.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїльські вчені знайшли виноград, якому понад 1500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути