середа, 19 листопада 2014 12:12

Харків під німецькою окупацією 1940-х років - унікальні світлини угорських офіцерів
9

Фото: joanerges

Сьогодні ми вам пропонуємо унікальні світлини Харкова під німецькою окупацією 1941-1943 рр., зроблені угорськими офіцерами, які воювали на боці нацистів. Нещодавно ми публікували фотографії Києва під німецькою окупацією.
Якщо поглянути на Харків під окупацією, то перше, що кидається в очі - це безлюдні вулиці, хоча масштаб руйнувань у Харкові був значно менший, ніж у Києві. Водночас умови життя людей під окупацією були складними, як і в Києві.
Увійшовши у місто 24 жовтня 1941 року, нацисти стали проводити публічні повішання справжніх чи уявних учасників радянського руху спротиву. Військове командування міста збирало населення на центральній площі міста, після чого вішало приречених на страту на балконі будинку обласного комітету партії. Така жахлива картина викликала паніку серед присутніх, люди починали тікати з місця страти, починалась тиснява, кричали жінки й діти.
Але на цьому нацисти не зупинилися, вони постійно вдосконалювали методи знищення людей. У січні 1942 р. на вулицях Харкова з'явився спеціальний автомобіль з герметичним кузовом, що призначався для знищення людей — газваген. Цю машину прозвали в народі "душогубкою". У такий автомобіль заганяли до 50 чоловік, які згодом помирали в жахливих муках через отруєння чадним газом.
Як відомо, з особливою жорстокістю німці ставились до євреїв. У Харкові це вилилось у справжню катастрофу. За даними обов'язкової реєстрації населення, у спеціальні "жовті" списки було занесено 10271 чоловік єврейської національності, серед яких понад 75% складали жінки, старі і діти. Вже з перших днів окупації євреї зазнавали знущань і переслідувань. Певна частина харківських євреїв у передчутті трагедії намагалась видати себе за росіян чи українців, проте усі ці спроби окупаційна влада нещадно викривала.
14 грудня 1941 р. було видано наказ, згідно з яким усе єврейське населення міста в дводенний строк повинно було переселитись на окраїну міста, в бараки верстатобудівного заводу. Непокора каралась розстрілом.
26 грудня німці оголосили запис для бажаючих поїхати до Полтави, Ромен і Кременчука; при цьому не дозволялось брати з собою особисті речі. Наступного дня до бараків під'їхали закриті автомашини. Протягом кількох днів частину євреїв на цих автомашинах, частину євреїв пішки пригнали до Дробицького Яру, де всі вони були розстріляні.
Німецька окупація Харкова тривала майже два роки. Лише внаслідок Курської битви 23 серпня 1943 року Харків було звільнено від німецьких окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Харків під німецькою окупацією 1940-х років - унікальні світлини угорських офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути