понеділок, 28 жовтня 2013 11:13

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Головною перешкодою на шляху до визнання Голодомору геноцидом є фінансова відповідальність Росії - історик

Головною перешкодою на шляху до визнання Голодомору геноцидом є фінансова відповідальність Росії - історик
Фото: agorascuolalaterza.it

"Багато колишніх радянських республік пережили жахливі історичні події. Україна і Казахстан, певно, постраждали найбільше. І йдеться не лише про Голодомор як символічну, унікальну трагедію. Україна пережила також німецьку окупацію, геноцид єврейського народу, голод 1946-47 років, колективізацію, депортацію. Період 1928-1953 років був страшним в історії України. І Голодомор швидше як символ, бо трагедія була найбільшою", - про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів відомий італійський історик Андреа Ґраціозі.

Він вважає Голодомор геноцидом українських селян і називає трагедію одіозним символом радянської системи, яка забрала в українців, особливо у чоловіків, можливість самовираження та самореалізації. І при цьому зазначає, що на Заході досліджують Голодомор в Україні 1932-33 років, але переважно у порівняльному контексті з подібними трагедіями в інших країнах.

"Мушу наголосити, що нині в наукових колах спостерігається великий інтерес до дослідження політичних голодоморів 20 століття, - повідомив Ґраціозі. - З'ясувалося, що найбільший голод був у Китаї 1960 року, який спровокував Мао Дзедун. Там механізм трагедії дуже нагадував радянський стиль. Нині влаштовують різні конференції і дебати, де порівнюють голодомор в Україні із тим, що був у Казахстані, Китаї чи Ірландії".

На думку історика, Голодомор зруйнував підвалини в усіх сферах життя українського суспліьства, у тому числі, у приватних відносинах.

"Йдеться загалом про руйнування селянської родини, сільського підприємництва, про неможливість ведення сімейного бізнесу. Це все спричинив репресивний режим, де Голодомор виступає як показовий символ. Сама репресивна система забрала у чоловіків можливість самовираження і самореалізації, - розповів істрик. - Протягом десятиліть радянський режим унеможливив для багатьох чоловіків вести активний спосіб житття за їхнім бажанням,адже все диктував режим. Окрім Голодомору, інше символічне явище - алкоголізм. Хіба ж це нормально, коли в пострадянських країнах середня тривалість життя чоловіка на 20 років коротша, ніж в італійця чи у француза? Тож, Голодомор як одіозний символ одіозної радянської системи завдав більше шкоди чоловікам, ніж жінкам. Жіноцтво також постраждало, але жінкам вдалося утримати зв'язки з родиною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правозахисник розповів як українцям отримати компенсацію за Голодомор

На сьогодні лише понад 20 країн, у тому числі Італія,  визнали трагедію масовим убивством українських селян. Проблема міжнародного визнання трагедії 1932-33 років актом геноциду підіймає цілий пласт важливих і деліктаних питань, вважає Ґраціозі.

"...Визнання якоїсь події актом геноциду має правове значення і несе за собою дуже серйозні юридичні наслідки. У випадку з Україною ситуація дуже складна, оскільки правонаступницею Радянського Союзу є Росія. Так сталося на прохання міжнародної спільноти у 1991 році. Якби тепер у світі визнали український Голодомор геноцидом, тоді Росія як спадкоємниця СРСР повинна б була фінансово розплачуватися за трагедію. Це одна з головних перешкод на шляху до визнання Голодомору геноцидом. Я не беру нині до уваги і делікатні політичні моменти. Та якби навіть у Росії був уряд налаштований на визнання трагедії, це однак неможливо зробити... Якби факт визнання не ніс за собою правових наслідків для Росії, тоді було б набагато легше. Але йдеться не лише про моральну оцінку, а про важкий злочин, за який слід нести відповідальність. І це є серйозна перепона. Потім існують інші причини: десятиліттями не знали правди, і досі панує суперечливе ставлення до тих подій. Але з часом цих перешкод значно поменшало.".

Андреа Ґраціозі (Andrea Graziosi) – професор історії Неапольського університету "Федеріко II", дослідник історії Радянського Союзу та Східної Європи, член Італійської асоціації з вивчення України. З-поміж історичних праць відома його книжка "Листи з Харкова. Голод в Україні та на Північному Кавказі у повідомленнях італійських дипломатів 1932-33 років". Італійський історик є кавалером ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня "за вагомий внесок у дослідження голодоморів в Україні, привернення уваги міжнародної спільноти до визнання Голодомору 1932-33 років актом геноциду українського народу".

Зараз ви читаєте новину «Головною перешкодою на шляху до визнання Голодомору геноцидом є фінансова відповідальність Росії - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

352

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути