пʼятниця, 19 вересня 2014 13:00

Газові камери, де знищили 250 тисяч євреїв, знайшли в Польщі

 

Польсько-ізраїльська археологічна експедиція знайшла залишки вісім газових камер на території колишнього нацистського табору смерті Собібор, організованого нацистами в Польщі. За півторарічне існування табору тут було вбито 250 тисяч євреїв.

Як зазначив археолог Войцех Мазурек: "Ці камери були місцем прямого винищення, вбивства за допомогою диму від бензинових двигунів, які протягом 15 хвилин умертвляли всіх в цих газових камерах. Це були величезні страждання".

Табір смерті Собібор існував з 15 травня 1942 по 15 жовтня 1943 року. У його в'язнів не було ні найменшого шансу вижити, оскільки табір був організований саме з метою знищення єврейського народу. Однак саме в Собіборі сталося єдине успішне з великих повстань в нацистських таборах смерті.

Більшу частину в'язнів, які втекли, нацисти знайшли і розстріляли. Когось згодом видали німцям місцеві жителі. У підсумку до кінця війни дожило близько 50 учасників втечі. Відразу після повстання нацисти закрили табір і стерли його з лиця землі. Над газовими камерами побудували дорогу.

Нагадаємо, що ізраїльські та польські археологи проводять розкопки на території табору Собібор з 2007 року. За цей час вони вже виявили багато особистих речей, що належали в'язням нацистів.

Поруч з газовими камерами знайшли обручку з вигравіруваним на внутрішній стороні написом на івриті.

Зараз ви читаєте новину «Газові камери, де знищили 250 тисяч євреїв, знайшли в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути