середа, 09 січня 2013 16:31

Дивіться пряму трансляцію лекції про останнього командира УПА Василя Кука

 

Всі 94 роки життя Головного командира УПА Василя Кука були викликом, — розповідає історик Володимир В'ятрович. Запрошуємо послухати про українського військового та політичного лідера, який першим пішов у підпілля і став останнім командиром УПА.

11 січня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження Головного командира УПА генерал-хорунжого Василя Кука — "Лемеша". Напередодні Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" запрошує послухати лекцію Володимира В'ятровича "Василь Кук. Життя як виклик". Історик був знайомий із командиром, а останні роки працює з особистим архівом Кука, що за заповітом зберігається у Центрі досліджень визвольного руху.

Дослідник біографії Кука розповідає: "Він першим з ОУН ще у 1937 році пішов у підпілля і залишався останнім командиром Української повстанської армії до 1954 року. Він народився селянином, а став воїном, мав шанси лише на початкову освіту, але вступив до університету і вільно володів сімома мовами, мав загинути, але вижив, мав зламатися, але не піддався. Генерал-хорунжий Василь Кук — "Леміш" мав бачити "торжество комунізму", але побачив українську незалежність".

Видатний керівник визвольного руху, вправний організатор, талановитий публіцист — автор першої у світі наукової критики комуністичної колгоспної системи, командир найбільшого бою УПА та творець підпільної мережі на Тернопільщині, а потім Дніпропетровщині, Кук залишався лідером і політиком високого ґатунку до кінця життя.

Щоб попрощатися з останнім командиром Василем Куком в Києві, а потім у Львові у вересні 2007 року, прийшло понад 100 тисяч людей. Поховали командира в його рідному селі Красному на Львівщині. Пам'ятні заходи до 100-річчя Василя Кука пройдуть на могилі командира в його рідному селі Красне Буського району, у Львові та Києві.

Дивіться пряму трансляцію лекції Володимира В'ятровича на сайті Gazeta.ua 10 січня о 18:00 – 19:15.

Пряму інтернет-трансляцію лекції організовує інтернет-телебачення BeTV.

Зараз ви читаєте новину «Дивіться пряму трансляцію лекції про останнього командира УПА Василя Кука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути