четвер, 30 червня 2016 14:40

Археологи виявили знахідки часів Богдана Хмельницького

Археологи виявили знахідки часів Богдана Хмельницького
https://uk.wikipedia.org

Під час розкопок біля стін Збаразького замку, що у Тернопільській області, археологи виявили чотири скелети, керамічні трубки і монети часів Богдана Хмельницького.

"Ми виявили велику кількість гончарної кераміки, гутного скла, фрагментів кахлю, керамічну трубку, кілька монет і скелети чотирьох людей. На основі артефактів цього культурного шару, залишки печі відносять до першої третини ХVІІ ст. Стосовно самих поховань, скелети лежали в неприродних позах. Це свідчить про те, що поховання носило стихійний характер і не мало якихось обрядово-ритуальних дій", - розповів учасник експедиції Володимир Данилейко. Повідомляє "УКРІНФОРМ".

Дослідник додає, що в порожнинах грудних клітин двох скелетів виявлені мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони, ймовірно, мають козацьке походження.

В межах поховання знайдено кілька монет, попередньо визначених, як соліди коронні та литовські, які виробляли в період з 1659 по 1668 роки.

Як вважає Данилейко, найбільш прийнятною історичною подією, до якої можна віднести це поховання, є захоплення Збаража і замку османами 1675-го під командуванням паші Ібрагіма Шишмана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Шотландії знайшли срібний скарб

Наявність козацьких мушкетних куль в останках захисників фортеці можна пояснити участю в поході на Річ Посполиту козацьких полків Петра Дорошенка, який на той час був союзником султана Магомета ІV.

Як повідомлялося раніше, карлики, останки яких знайшли на території індонезійського острова Флорес, могли співіснувати з людьми сучасного типу.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили знахідки часів Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути