середа, 29 червня 2016 18:05

У Шотландії виявили срібний скарб

У Шотландії виявили срібний скарб
http://planet-today.ru/

У Північній Шотландії археологи виявили більш як 100 срібних виробів: монет, брошок і браслетів, вироблених у часи Римської імперії.

Зі слів дослідників, спочатку на полі в сільській місцевості Абердіншир знайшли два штучних кам'яних кола, один з яких виконали у період неоліту, а інший в бронзовому столітті в 1670-1500 роках до н. е. На цьому місці понад 170 років тому вперше виявили три срібних предмети, виготовлених у VI-VII ст. н. е., повідомляє Planet Today.

Учені вважають, що знайдені речі належали піктам, які входили до групи племен, котрі жили на північ від Форта і Клайда в період пізнього залізного століття і раннього середньовіччя.

"Це дійсно захоплюючий скарб, в якому зібрано стільки різних речей із різноманітних культурних витоків", - сказав доктор Гордон Нобл, керівник дослідження.

До кінця 200 року н. е. пікти населяли північну територію Римської імперії. Їх називали "розмальованими людьми", бо прикрашали себе найрізноманітнішими кольоровими татуюваннями. Незважаючи на холодний шотландський клімат, вони постійно ходили роздягненими і відрізнялися особливою лютістю. Саме пікти протистояли одягненим у важку броню римським легіонам, котрі намагалися завоювати Шотландію.

Серед знайдених скарбів виявили невеликі срібні пластинки і предмети, що могли б належати важливим членам громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині виявили скіфський курган

"Деякі знайдені предмети, швидше за все, належали еліті, - повідомили вчені. - Срібні шпильки, браслети – це досить незвичайні знахідки".

Нагадуємо, що на півночі Греції вчені знайшли сліди найдавнішого вина. Його виявили французькі та грецькі археологи. Вони досліджували стародавню стоянку людей. Вік такого поселення налічує близько 6 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «У Шотландії виявили срібний скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути