середа, 13 липня 2016 16:00

Як мексиканський бандит став голлівудським героєм

Як мексиканський бандит став голлівудським героєм

Постать Зорро одна з ключових в масовій культурі 20-го ст. Втім, вигаданий образ має прототипів: Хуан Кортіна, Тібурсіо Васкєс та найважливіший - Хоакін Мурьєта.
Його ім'я використовував у кіні Антоніо Бандерас, який зіграв героя Мурьєта у фільмі "Маска Зорро". Повідомляє Ancient Origins.

Хоакін Мурьєта народився приблизно у 1829 році у місті Ермосійо, що на північному заході Мексики. Більшу частину свого життя він провів у Каліфорнії, де у 1850-х роках відбувалась "золота лихоманка". Мурьєта зіштовхнувся з расизмом білих американців, що стало причиною для його протестних настроїв.

Він захищав копальні корінних американців, а врешті й сам став успішним добувачем. Такий хід справ не подобався його колегам-американцям, котрі пізніше помстилися його сім'ї. Дружину Мурьєти зґвалтували, а Хоакіна жорстоко побили. Втім, герой влаштував вендету кривдникам.

Саме цей епізод став початком для кар'єри месника по усій Каліфорнії. Достовірно невідомо, скільки людей входило до його банди. Один табір вважає, що п'ять людей, інші - суттєво більше. Банда вбила щонайменше 14 англо-американців і 28 вихідців з Китаю. Втім, люди, які жили в ближніх селах приязно ставилися до Мурьєта та його банди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

Як американські легенди оповідають: Мурьєта став "народним героєм, після помсти за злочини американських шукачів золота, котрі його жорстоко побили та залишили помирати, повісили його брата і зґвалтували та вбили дружину... Хоакін був сміливою та романтичною постаттю. Аби помститися за звірства, він діяв жорстоко і зухвало задля встановлення справедливості."

У 1853 році почала діяти група "каліфорнійських рейнджерів", котрі мали на меті зловити і знищити Мурьєта та його банду. Вони отримували $ 150 в місяць за пошуки і $ 1000 за смерть месника.

Офіційно Мурьєте та принаймні дві людини були убиті 25 липня 1853 року. Як доказ виконання, каліфорнійські рейнджери відрізали голову Мурьєта і доставили її у банці з бренді. У 1879 році сестра Мурьєта стверджувала, що відрізана голова не належала її братові. Її претензії так і не були підтверджені, оскільки голова була знищена пожежею під час землетрусу в Сан-Франциско у 1906 році.

Історія Мурьєта не закінчилася після його смерті. У Хоакіна був послідовник - його племінник Прокопіо, котрий також став одним з найвідоміших бандитів Мексики. Коли помер його дядько, Прокопіо було 12 років. Хлопець зростав в атмосфері культу свого знаменитого дядька. Протягом свого життя він робив усе можливе, аби підвищити популярність Мурьєта. Завдяки старанням Прокопіо у 1919 році Джонстон Маккало опублікував новелу "Прокляття Капістрано". Автора надихнула легенда про людину, яка карала багатих і захищала бідних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чим би генії не тішилися, аби не плакали": якими дивацтвами вражали письменники

Зараз ви читаєте новину «Як мексиканський бандит став голлівудським героєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути