понеділок, 29 серпня 2016 17:55

"Я вклав у цю колекцію кілька квартир" - Вахтанг Кіпіані про Музей-архів преси

"Я вклав у цю колекцію кілька квартир" - Вахтанг Кіпіані про Музей-архів преси

Понад 30 тисяч найменувань газет і журналів за 32 роки зібрав історик, журналіст, телеведучий, викладач, засновник "Історичної правди" Вахтанг Кіпіані. За примірниками колекціонер їздив у віддалені села та всі обласні центри України, відвідав Росію, країни Балтії, Європу, Америку.

Приватну колекцію Кіпіані зберігав удома, частково — в підвалі Києво-Могилянської академії, видавництві "Дух і Літера". Майже два роки тому, колекціонер вирішив поділитися своїми надбаннями й заснував Музей-архів преси. Більше про свій проект Вахтанг розповів в інтерв'ю "Детектор медіа".

"Я був у Львові, й людина, мені невідома, через іншу невідому людину з "Пласту" передала 30 книжок. Це реальна допомога. Без усіляких меморандумів та угод. Є люди, які дали приміщення для музею, люди, які безкоштовно зробили меблі. Державної підтримки в нас немає. За два роки жоден державний чиновник, політик не був у музеї — ані з Міністерства культури, ну нізвідки", - говорить Кіпіані.

Історик впевнений, що саме держава має стати модератором збереження і збирання газетно-журнально-книжкових скарбів для України.

"Система Державного архіву, насамперед. Але не заборонено й правильно було б, щоби цим займалися провідні університети. На Заході університети є не тільки навчальними, але й академічними, дослідницькими установами. Якщо є величезний архів в Університеті Гувера, в тому ж Стенфордському університеті, чому цим не можуть займатися українські виші? І чому, наприклад, деякі люди (історичні постаті!) продають або дарують свої архіви на Захід? Університет Гувера володіє колекціями українського самвидаву, ветеранів ОУН УПА", - говорить журналіст і засновник "Історичної правди".

90 % відсотків своєї колекції Вахтанг Кіпіані купив.

"Я вклав у цю колекцію кілька квартир. Одним словом, це великі гроші. Є випадки, коли я купую через те, що перший раз за 10–20 років трапляється якесь видання, якщо не куплю його за будь-які гроші, воно може ніколи більше не з'явитися", - говорить колекціонер.

У світі дуже мало музеїв преси. Є в Німеччині, Китаї та ще в декількох країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Втрьох взялися попід руки і гуляли по Хрещатику чекаючи на арешт" – історик Вахтанг Кіпіані про Стуса

Зараз ви читаєте новину «"Я вклав у цю колекцію кілька квартир" - Вахтанг Кіпіані про Музей-архів преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути