пʼятниця, 29 листопада 2013 16:45

"Я програв своє життя" - Пілсудський шкодував, що не допоміг Петлюрі створити вільну Україну

"Я програв своє життя" - Пілсудський шкодував, що не допоміг Петлюрі створити вільну Україну
Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

29 листопада о 18.00 у вінницькій книгарні "Є" переглядали німий фільм "ПКП: Пілсудський купив Петлюру", який був знятий у 1926 році. Після перегляду пройшло обговорення побаченого в рамках клубу "Хронотоп".

За словами арт-менеджера мережі книгарень "Є" Олександра Вешелені, фільм є радянською агіткою.

"Усім зрозуміло, що створили фільм для пропаганди. Повстанці змальовані тут недолугими і невпевненими шпигунами та п'яничками. Петлюра асоціюється з готелем, грошами, опереткою. Але все ж хочеться знати, чи купив насправді Пілсудський Петлюру?" - поцікавився він.

"Пілсудський Петлюру не купував, а спонсорував. Давав гроші на зброю, на шпигунські дії. Взагалі, "ПКП" - не вигадка, цей вислів ходив тоді серед селян. Нині цей союз вважають плідною співпрацею. Є дані, що перед смертю Пілсудський сказав своєму ад'ютантові "Я програв своє життя. Мені не вдалося створити вільну від росіян Україну", - відповів вінницький історик Олександр Федоришен.

Фільм вийшов у рік вбивства Петлюри. Тоді вся Україна обговорювала цю подію. Щоб спотворити образ національного вождя, і зняли "ПКП".

"Але одяг, печатки, супровідні документи, дати і час відповідають історичній дійсності. Юрій Тютюнник і Григорій Котовський грають тут самих себе. Правда, Тютюнник, який був причетний до сценарію, виступає не в ролі петлюрівського комісара, а як антагоніст Петлюри. Також правдиво змальований 2-й зимовий похід, коли повстанську армію розгромили. Адже майже половина хлопців не була обмундирована в зимові однострої. Тому цей рейд був приречений. До речі, наша видатна актриса Наталія Ужвій зіграла в цьому фільмі свою першу роль. Негативну роль польської шпигунки", - продовжив Федоришен.

Відвідувачі теж долучались до обговорення.

"Та вони обидва не хотіли добра людям. І Пілсудський, і Петлюра були такими собі "гітлерчиками". Тільки про своє "я" дбали", - зауважила вінничанка Рита Бурштейн.

Зараз ви читаєте новину «"Я програв своє життя" - Пілсудський шкодував, що не допоміг Петлюрі створити вільну Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути