понеділок, 22 грудня 2014 13:28

"А мій милий чорнобривий вареничків хоче" - топ-10 дівочих новорічних ворожінь

Автор: ethnography.org.ua
  М. Пимоненко. Дівочі ворожіння
М. Пимоненко. Дівочі ворожіння

Все менше і менше днів залишається до Нового Року, весь світ завмер очікуванні. А от у давні часи найбільше чекали Нового року дівчата. Вони не забували, що після Водохреща знову засилають сватів, тож варто додати лише трохи зусиль – і стане відомо: чи чекати в Новому році судженого, хто буде твоїм чоловіком, куди саме підеш у чужу хату, і чи буде майбутній шлюб щасливим. Зауважимо, що дівчата ворожили і на свято Катерини , і на Андрія, а ще на Різдво та Хрещення.

Тому нині пропонуємо вам топ-10 найвідоміших дівочих ворожінь.

1. Під Новий рік о 12-й годині ночі голою замітали в хаті.

2. Пускали два окрайчики хліба на воду: треба тільки, щоб вони зійшлися – тоді і свати не забаряться.

3. Пекли спеціального книшика (печиво), а потім цілий день на Новий рік носили його за пазухою.

4. Через голову, а якщо вдасться, то й через хату кидали чобіт і дивилися, як він упаде. Якщо чобіт ставав підошвою, дівчина мала невдовзі вийти заміж, а якщо носком – треба дивитися, в який бік він вказує, адже саме звідти прийде суджений.

5. Брали воскову свічку, що залишилася від Великодня (так звана страсна свічка), і миску з водою. Віск топили в залізній ложці, виливали у воду, давали йому охолонути, а тоді брали й доводили до стіни, дивлячись, щоб була з того воску тінь. За нею і намагалися вгадати свою долю.

6. Завзято носили дрова до хати і лічили, скільки їх у кожному оберемку: якщо парна кількість, то й дівчина буде "до пари".

Автор: ethnography.org.ua
  Гадання зі свічкою
Гадання зі свічкою

7. Лічили кілки на чужому тині: якщо дев'ятий траплявся обтесаний, чекали, що сватати дівчину буде бідний, "голий" чоловік, а якщо кілок траплявся з корою – то багатий.

8. Ходили із книшем у руці слухати під вікна: коли в хаті хтось спересердя гримав на дітей: "сиди ..., не ходи ..., не бери. .." – це означало, що дівчині ще рік сидіти у дівках. Або ж з книшем виходили з хати і слухали, з якого боку пес гавкає, вірили, що в ту сторону дівчина піде заміж.

9. Ловили павука у горнятко, там прикривали його, щоб кудись не втік. Як павук зачинав снувати павутину – скоро заручини.

10. В накреслене крейдою коло насипали кілька купок ячменю, потім приносили з сідала сонного півня, з чиєї купки птах починав клювати, та скоро вийде заміж.

Наскільки дієві ці стародавні ворожіння, можете перевірити самі, тож хай вам неодмінно посміхнеться доля!

Зараз ви читаєте новину «"А мій милий чорнобривий вареничків хоче" - топ-10 дівочих новорічних ворожінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути