понеділок, 18 серпня 2014 09:00

7 способів смертної кари, які визнали гуманними
7

Страта завжди носила масовий характер. Пропонуємо вам дізнатися про сім способів смертної кари, які є найбільш гуманними!

1. Гільйотина

Автор: goodgood.me
 

Гільйотина - це прилад для проведення страти шляхом відсікання голови. Головною складовою гільйотини був важкий ніж вагою від 40 до 100 кілограм, який вільно рухався вздовж вертикальних направляючих. Його різко опускали з висоти 2-3 метрів на шию жертви.

Член Національної Асамблеї і лікар Жорж Гільйотен запропонував використовувати гільйотину в 1791 році. У той час застосовувалися такі способи страти як спалення на багатті, повішення і четвертування. Багатих людей і аристократів позбавляли життя "почесними" способами: відсікання голови мечем або сокирою. Гільйотина на тлі цього виглядала найбільш гуманним способом страти.

Гільйотування забезпечувало миттєву смерть, тоді як інші варіанти при недостатній кваліфікації ката могли викликати тривалу агонію.

2. Електричний стілець

Автор: goodgood.me
 

З 1890 року в США починають застосовувати найвідоміший спосіб страти, який теж можна віднести до гуманних, - електричний стілець.

Цей винахід належав Альберту Саутвіку, якому здавалося, що під дією струму засуджений просто повинен заснути. Людину пронизував удар струму в 2000 - 3000 вольт. І в середньому через дві-три хвилини після першого імпульсу наступала смерть.

3. Газова камера

Автор: goodgood.me
 

З 1920-х років в США для страти засуджених до смерті злочинців почали застосовувати газову камеру. Вона представляла собою кімнату, якій знаходилося крісло для покараного. У приміщення надходив ціанід, який придушував дихальні ензими, що забезпечують доставку кров'ю кисню в клітини тіла.

Протягом декількох хвилин людина помирала від задушення. За словами лікарів це жахлива, але найшвидша смерть.

4. Смертельна ін'єкція

Автор: goodgood.me
 

Такий спосіб страти як смертельна ін'єкція з'явився в зв'язку з розробкою засобу для усипляння хворих домашніх тварин. Суть покарання полягала в тому, що в організм ув'язненого вводиться швидкодіючий барбитурат, від якого він непритомніє, потім - памкуроніумбромід, який розслаблює діафрагму і припиняє роботу легенів, а потім - хлорид калію, від якого зупиняється серце.

Весь процес виглядає так, як ніби людина просто засинає.

5. Розстріл

Автор: goodgood.me
 

Такий спосіб страти як розстріл був прийнятий багатьма країнами. Подібним способом умертвляли злочинців і в нашій країні до недавнього часу.

Розстріли проводяться зазвичай в підвалах тюрем. В різних країнах ув'язнених розстрілював підрозділ з п'яти чоловік, щоб вони не знали, хто саме позбавив їх життя. Смерть настає дуже швидко.

6. Повішення

Автор: goodgood.me
 

Ще одним з гуманних способів страти вважається повішення. Його використовують більше сімдесяти країн світу.

За день до страти ув'язнених зважують, щоб розрахувати товщину мотузки і місце її закріплення. Задача полягає в тому, що людина повинна померти не від удушення, а від розриву шийних хребців, так як це менш болісно.

7. Гаррота

Автор: goodgood.me
 

В Іспанії була розроблена страта через удушення за допомогою незвичайного предмета - гарроти. Це було пристосування у вигляді металевого обруча, який затягувався навколо шиї жертви за допомогою гвинта і важеля.

Пізніше з'явилася каталонська гаррота, де до гвинта був доданий ще і великий шип, який поступово угвинчувався в шию ув'язненого і дробив йому шийні хребці. При цьому жертві також не доводилося довго мучитися.

Зараз ви читаєте новину «7 способів смертної кари, які визнали гуманними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути