четвер, 10 липня 2014 13:40

22 способи катування, якими користувався НКВС
8

Фото: copypast.ru

1. Тортури сигаретами. Використання шкіри людини в якості попільнички було дуже болючою процедурою, яка тішила слух катів гучними криками жертви.

2. Затискання нігтів. Пальці поміщали в спеціальні пристрої.

3. Побиття, що не залишало слідів. Били підслідних і лінійками, і мішками з піском, і навіть калошами по чоловічим статевим органам.

4. Тортури комахами. Могли замкнути в ящику з клопами, а могли і, зв'язавши, посадити на мурашник.

5. Тортури звуком. Жертву змушували голосно відповідати на всі питання. Або підходили впритул і кричали на вухо, іноді за допомогою рупора. Гучні звуки могли змусити втратити слух і навіть звести з розуму.

6. Тортури світлом. У камері постійно було включено дуже яскраве світло. Таке ж світло направляли в обличчя підслідному і на допитах. Очі сльозилися, свідомість затуманювалася, мова розв'язувалася.

7. Тортури голодом. Після 10-15 днів вимушеного голодування ув'язнений був готовий практично на все.

8. Тортури спрагою. Тут вже жертву могли навіть нагодувати - але обов'язково дуже солоною їжею, щоб пити хотілося сильніше.

9. Тортури безсонням. За впливом нагадувала тортури світлом і могла застосовуватися разом з нею. Починалися галюцинації і головні болі.

10. Череда допитів. Людину постійно смикали, допитували, відводили на допити і приводили назад. Вона постійно знаходилася в тривожному стані, нервувала і рано чи пізно зривалася.

11. Ластівка. Жертві просмикувалася через зуби (на зразок кінської вузди) середина шматка міцної тканини, а кінці прив'язувалися до ніг. Ні рушити з місця, ні закричати.

12. Замикання в шафу або ящику. Кілька годин перебування в тісній замкненій коробці, в якій можна було або тільки стояти, або тільки сидіти, діяло на жертв не гірше побиття і крику.

13. Замикання в ніші. У ніші людина, як правило, відчував себе не просто замкненою, а практично замурованою заживо.

14. Замикання в карцері. У цих тюремних приміщеннях була дуже низька температура, а нерідко до холоду додавалася ще і вогкість, і вода по коліно. Три-п'ять днів у карцері могли зіпсувати людині здоров'я на все життя, а після 10-15 днів зазвичай жили не більше місяця.

15. Яма. Ув'язненого могли помістити не лише в закритий простір.

16. Відстійник. У тісному приміщенні ("відстійнику") замикали кілька десятків людей. Ув'язнені стояли впритул, і, якщо хтось із них помирав (а таке було нерідко), труп міг простояти серед натовпу кілька днів.

17. "Стілець". Жертву змушували перебувати в сидячому положенні на стільці над дошкою з цвяхами.

18. Табуретка. Людину садили на табуретку і не давали рухатися кілька годин. Шевельнеться - б'ють, сидить без руху - затікають і починають боліти ноги і спина.

19. Тортури на колінах. Кілька діб стояння на колінах перед слідчими або охоронцями давали не тільки фізичне навантаження, але й чинили тиск на психіку.

20. Тортури стоянням. Весь час змушувати підслідного стояти, не даючи ні притулитися до стіни, ні присісти, ні заснути.

21. Тортури дітьми. Перед жінкою ставили дитину (або її, або чужого, але тоді вже маленьку) і починали катувати. Дітям ламали пальці і руки.

22. Тортури згвалтуванням. Досить стандартний варіант тортур жінок. Іноді жертву поміщали в камеру з кримінальниками.

Зараз ви читаєте новину «22 способи катування, якими користувався НКВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути