субота, 09 серпня 2014 16:00

69 років тому США скинули атомну бомбу "Товстун" на Нагасакі
8

Нагасакі через три дні після вибуху
Фото: urakami.narod.ru
Атомний гриб над Нагасакі
собор Уракамі
Госпіталь Медичного коледжу Нагасакі
Той, що вижив серед руїн

9 серпня 2014 року виповнюється 69 років з того дня, як на японське місто Нагасакі була скинута атомна бомба.

Місто Нагасакі розташоване на заході острова Кюсю в Японії і є адміністративним центром однойменної префектури. Місто виникло на місці рибальського селища і було одним з головних пунктів, через який здійснювалися контакти Японії з іноземними державами. В період ізоляції Японії, Нагасакі було єдиним портом, через який велася обмежена торгівля з голландцями і китайцями.

З початком Другої світової війни Нагасакі не тільки не втратив свого значення як великий морський порт, але й мав важливе військове значення через безліч виробництв, що працювали в місті, перш за все суднобудівних, збройних і сталеливарних заводів.

Нагасакі розташовувався в двох долинах, по яких текли дві річки. Гірський хребет поділяв житлові і промислові райони. Саме він зумовив хаотичну забудову Нагасакі і те, що були забудовані менше 4 квадратних миль із загальної площі міста - 35 кв. миль.

Скинення атомної бомби "Fat Man" ("Товстун") - плутонієва бомба (ізотоп плутонію-239) потужністю 20 кілотонн і масою 4,5 тонни - США запланували на 11 серпня, пізніше термін перенесли на 9 серпня.

9 серпня в 11 годин 2 хвилини екіпаж літака-носія скинув атомну бомбу на Нагасакі. Бомба вибухнула високо над промисловою долиною Нагасакі, майже на півдорозі між сталеливарними і збройними виробництвами Міцубісі на південь, і торпедним заводом Міцубісі - Уракамі на північ, двома головними цілями в місті.

Було вбито і пропало безвісти понад 73 тисяч осіб, пізніше від опромінення та поранень померло ще 35 тисяч осіб. Більше 50% постраждалих були вражені опіками, до 30% отримали пошкодження від ударної хвилі, 20% зазнали дії проникаючої радіації. Пожежі знищили більшу частину житлових будівель.

Атомний вибух над Нагасакі зайняв район площею приблизно 43 кв. милі, з яких 8,5 кв. миль прийшлося на водну поверхню і тільки 9,8 кв. милі були забудовані. Інший простір було лише частково заселено, що допомогло уникнути ще більшої кількості жертв.

Зараз ви читаєте новину «69 років тому США скинули атомну бомбу "Товстун" на Нагасакі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути