середа, 06 серпня 2014 13:32

300 тисяч мирних жителів загинули після бомбардування Хіросіми
50

Фото: vk.com
Вид на Хіросіму із заходу

69 років тому в цей день на японське місто Хіросіма була скинута атомна бомба.

Автор: vk.com
 

6 серпня 1945 року США провели атомне бомбардування японського міста Хіросіма. За годину до бомбардування в намічені райони попереду злетівшого літака-носія В-29 "Енола Гей" вийшли три розвідники погоди.

На видаленні 6-7 км від літака-носія слідував літак з апаратурою, яка реєструвала параметри ядерного вибуху. В 70 км йшов бомбардувальник, який фотографував результати вибуху.

Система ППО Японії виявила бомбардувальники, але через їх нечисленність повітряна тривога, оголошена в Хіросімі, незабаром була скасована. Чи не надали протидії повітряному противнику також японські винищувачі і зенітна артилерія.

В 8 годин 15 хвилин з висоти 10 тисяч метрів на Хіросіму скинули атомну бомбу "Малюк", що вибухнула на висоті 600 метрів. В результаті були вбиті і зникли безвісти близько 200 тисяч чоловік, поранені і піддалися радіоактивному опроміненню близько 160 тисяч осіб.

Переважна більшість загиблих були мирними громадянами. Пожежі тривали протягом багатьох годин в радіусі чотирьох кілометрів від епіцентру вибуху. З 90 тисяч будинків 62 тисячі були повністю зруйновані.

9 серпня в 11:02 за японським часом піддався удару другий японський місто - Нагасакі. Через десять років після трагедії, 6 серпня 1955 року, в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. У 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною.

В день бомбардування Хіросіми за рішенням виконкому Міжнародного руху "Лікарі світу за запобігання ядерної війни" відзначається Міжнародний день "Лікарі світу за мир".

Зараз ви читаєте новину «300 тисяч мирних жителів загинули після бомбардування Хіросіми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути