четвер, 13 жовтня 2016 16:12

65 років тому з Польщі відправили останній потяг з бойками

65 років тому з Польщі відправили останній потяг з бойками

65 років тому депортували понад 32 тисячі жителів західної Бойківщини (територія сучасних Польщі і Словаччини). Акцію провели внаслідок обміну територіями між СРСР та Польщею після Другої світової війни. Бойківчан відправили у малозаселені степи південно-східних регіонів України (Миколаївську, Одеську, Донецьку та Херсонську області). Депортація розпочалася 13 червня і тривала 126 днів. Останній поїзд із переселенцями відправився 16 жовтня 1951-го року.

Переселення відбулося без особливих ексцесів, оскільки підрозділи УПА на цих територіях були практично ліквідовані, а значна частина населення зазнала репресій. Люди були залякані.

"Весь процес переселення супроводжувався бездушним і черствим ставленням до людей, для яких залишення споконвічних місць проживання вже само по собі стало трагедією. Роз'єднувалися родини, односельців розселяли по кількох населених пунктах", - говорить історик Сергій Горобець з Українського інституту національної пам'яті.

Мешканці гір потрапили в незвичні спекотні регіони. Не було звичних церков і священиків. Будівельні матеріали розкрадалися і розбазарювалися, через що кілька сімей тіснилися в одній хатині. Або ж мешкали у коморах, стайнях, навіть землянках. До початку зими житло отримала лише четверта частина новоприбулих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди у вагонах тулилися до корів і коней, щоб зігрітися"

"На залізничних станціях чергували патрулі, аби ніхто не надумав повернутися на Батьківщину", - зазначає Горобець.

Наталя Кляшторна у книзі "Акція-51. Останні свідки" (2006) зібрала свідчення ще живих на той час переселенців.

"Енкаведисти ходили і переписували, скільки людей у хаті. Але ніхто з людей не знав, чого нас переписують. А то все робили наперед, щоб усі були на обліку", - розповідав вимушений переселенець Павло Мазур.

Його дружина - Ірина Мазур запам'ятала день депортації: "Як вийшли люди з церкви, нас оточили. Зробили збори – будемо вивозити. Як то все почало кричати, а тоді плакати, а тоді вмлівати. Ніхто не хотів сюди їхати".

"Ніхто не виступав, як нас везли на станцію. Люди були залякані. Тільки питають як прізвище, а людина вже боїться, щоб на Сибір не забрали", - розповіла уродженка Бойківщини Марія Яслик.

Депортація 1951-го року призвела до цілковитого збезлюднення західної Бойківщини та її фактичного знищення як окремого регіону. 50 тисяч українців і поляків втратили рідну землю, а на місці їхніх сіл побудували гігантське штучне море. Солинська ГЕС і Солинське озеро поховали під водою не тільки деякі бойківські села, а й цілі гори.

Зараз ви читаєте новину «65 років тому з Польщі відправили останній потяг з бойками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути