пʼятниця, 09 жовтня 2015 15:14

40 років тому американець продавав гальку за 4 долари
4

Фото: goodgood.me

Одного разу звичайний менеджер Гері Росс Даль зайшов у місцевий бар в Лос Гатос (Каліфорнія) трохи випити і розслабитися. Люди навколо нього говорили про своїх домашніх тварин і про те, як важко їх годувати, вигулювати і прибирати за ними. Гері приходить в голову геніальна ідея. Він заявляє оточуючим, що не має подібних неприємностей з його власним домашнім тваринам, оскільки цю роль виконує звичайний невеликий камінь з гальки.

Цей жарт, який несподівано народився під впливом випивки, був так добре сприйнятий відвідувачами бару, що Гері почав думати, як перетворити цю ідею на бізнес. Йому вдається знайти інвесторів на свій проект "Pet Rock", що буквально означає "Камінь - домашня тварина".

Гері скуповує величезну кількість каменів на одному з мексиканських пляжів за ціною по кілька центів за штуку. Кожен камінь упаковується в спеціальну коробочку для перенесення каменів з отворами, щоб "малюк" не задихнувся, і м'якою підстилкою з хвойної стружки. У комплекті з каменем і ящиком додавалася коротенька інструкція з догляду. Це згодом виявилося геніальним маркетинговим ходом. Книжка містила інструкції з догляду, годівлі, та іншими обов'язковими процедурами з Pet Rock. Наприклад: "Якщо ви витягнете камінь з коробки і він почне хвилюватися, просто покладіть крихітку на стару газету. Він відразу ж заспокоїться і буде лежати там до тих пір, поки Ви його не вирішите перемістити".

Геніальна ідея повністю виправдала себе. Камені вартістю $ 3.95 за штуку розліталися під Різдво 1975 року як гарячі пиріжки. Продажі були феноменальними - було продано півтора мільйона штук. За короткий час Гері Росс Даль переїхав у власний великий будинок з басейном і обміняв свою стару Хонду на новенький Мерседес.

Але щастя творця Pet Rock тривало недовго і простота бізнес-ідеї виявилася згубною - через два роки ринок заполонили умільці, які стали пропонувати аналогічні іграшки. Бізнес Даля почав страждати і повністю закрився в кінці 70-х років минулого століття.

Зараз ви читаєте новину «40 років тому американець продавав гальку за 4 долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути