середа, 27 січня 2016 11:47

25 років тому розвалився "ісламський соціалізм"

25 років тому розвалився "ісламський соціалізм"

27 січня 1991 року закінчилось 22-річне авторитарне правління генерала Мухаммеда Сіада Барре, який будував у Сомалі "ісламський соціалізм", - наступного дня після його втечі до Кенії в країні почалася громадянська війна між переможцями, котра триває і донині.

21 жовтня 1969 року група офіцерів під керівництвом генерал-майора Мухаммеда Сіада Барре здійснила військовий переворот - міністри попереднього уряду були заарештовані, парламент, політичні партії і громадські організації розпущені, а влада перейшла до Верховної Революційної Ради (ВРР) на чолі з Барре, яка проголосила намір побудувати в країні соціалізм на основі принципів ісламу і марксизму.

Сомалі з моменту проголошення незалежності в 1960 році мало територіальні претензії до сусідніх держав, прикордонні області яких були населені етнічними сомалійцями. Барре почав надавати воєнну підтримку Фронту визволення Західного Сомалі, що діяло в провінції Огадена (Ефіопія), населеній переважно сомалійцями, а в липні 1977 року розпочав відкриту війну. 13 листопада 1977 року він денонсував радянсько-сомалійський договір про дружбу і почав переговори із США про отримання військової підтримки. Натомість Ефіопія отримала підтримку технікою і спеціалістами від СРСР і за півроку здобула перемогу.

Поразка у війні ослабила політичні позиції Барре, які, крім авторитарного правління і жорстокого переслідування інакомислення, багато в чому забезпечувалися його умінням контролювати різні сомалійські етнічні клани.

Перші відкриті бойові зіткнення з урядовими військами почались у січні 1982 року на півночі Сомалі і досить швидко переросли у справжню війну із застосуванням артилерії та авіації. До початку 1990 року проти центрального уряду Сомалі за підтримки Ефіопії, Кенії і США воювало п'ять великих воєнно-політичних угруповань, які контролювали різні частини країни. 19 січня 1991 року загони Об'єднаного сомалійського конгресу і Сомалійського патріотичного руху увійшли в передмістя столиці, міста Могадішо.

Після тижня міських боїв 27 січня 1991 року закінчилося 22-річне авторитарне правління Мухаммеда Сіада Барре, який був змушений рятуватися втечею до Кенії, де попросив політичного притулку. Того ж дня припинило існування і Сомалі як єдина держава - перестали функціонувати уряд, армія, поліція, всі державні служби. Бойові дії велися по всій території південного Сомалі, і за перший рік там загинуло до 300 тисяч чоловік, більше, ніж за 9 років війни із режимом Барре.

Після невдалої міжнародної місії під егідою ООН 1994 року Сомалі розпалося на ряд самопроголошених незалежних держав, частина з яких після втручання 2006 року в громадянську війну Ефіопії і 2011-го Кенії уклали входження до Сомалійської федерації.

Зараз ви читаєте новину «25 років тому розвалився "ісламський соціалізм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути