вівторок, 08 листопада 2016 11:46

223 роки тому відкрився найбільший музей світу
9

Фото: planetofhotels.com

8 листопада 1793 року французький революційний уряд відкрив доступ до Лувру як публічного музею. Його колекція на сьогодні є однією з найбільших у світі і містить експонати, що охоплюють 11 тисяч років людської цивілізації та культури.

Палац Лувр збудували за розпорядженням короля Франциска I в 1546 році. Король був завзятим колекціонером творів мистецтва і фактично започаткував художню колекцію Лувра, котрий слугував королівською резиденцією. По смерті Франциска, Лувр декілька разів перебудовувався, але найбільших змін зазнав у ХVІІ ст. за часів Людовика XIII і Людовика XIV. Обидва королі значно поповнили королівську скарбницю творів мистецтва, а Людовик XIV додав до неї і мистецьку колекцію англійського короля Карла I.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захоплення і байдужість - як на експонати Лувра дивилися протягом десятиліть

За часів Просвіти багато хто у Франції висловлював думку про необхідність надання громадського доступу до королівської колекції творів мистецтва. Французький філософ та енциклопедист Деніс Дідро був серед перших, хто запропонував перетворити Лувр у національний музей. Втіленя ця ідея знайшла лише 8 листопада 1793 року, коли революційний уряд відкрив у Великій галереї Лувра Центральний музей мистецтв.

Під час завойовницьких походів Франції і Наполеонівських війн колекцію Лувру значно поповнили, але більшість із нових експонатів довелось повернути власникам в 1815 році, після поразки Наполеона. Однак антична єгипетська колекція, як і ряд інших унікальних експонатів, залишились в Луврі до наших днів.

У кінці 1980-1990-х років Великий Лувр, як він сьогодні офіційно іменується, був дещо перепланований та осучаснений і до нього додали тисячі квадратних метрів нових виставкових площ.

У 1993 році, до 200-ліття музею, до Лувру відійшло і перебудоване крило, в котрому раніше розміщувалось міністерство фінансів. Вперше весь Лувр став музеєм.

Зараз ви читаєте новину «223 роки тому відкрився найбільший музей світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути