понеділок, 27 квітня 2015 10:25

190 років тому у США розпочався комуністичний експеримент Роберта Оуена

190 років тому у США розпочався комуністичний експеримент Роберта Оуена
Роберт Оуен. Фото: Wikipedia

27 квітня 1825 року поселенці комуни "Нова гармонія" в штаті Індіана (США) прийняли конституцію, яка визначала правила співжиття громади і мала стати "комуністичною колонією".

Роберт Оуен народився в 1771 році в маленькому містечку Ньютаун (Уельс) в сім'ї дрібного крамаря. Не отримавши систематичної освіти, він з дев'яти років почав працювати і у двадцять став співвласником невеликої бавовняної мануфактури в Манчестері. Вдало одружившись, в1799 році Оуен став співвласником і управителем текстильної фабрики свого тестя. Будучи прихильником ідеї соціальної рівності і гармонізації людських стосунків, на прикладі своєї фабрики запровадив принципово нові відносини між роботодавцем і найманими працівниками. У перше десятиліття XIX століття його фабрика стала відомою в Англії завдяки не лише комерційному успіху, але й високому добробуту її робітників.

Під час економічної кризи в Англії після закінчення наполеонівських воєн, Роберт Оуен запропонував уряду план реформ, за яким пропонував створити для бідняків кооперативні поселення, де вони працювали б спільно, без капіталістів-наймачів. Не знайшовши підтримки, в 1817 році Оуен почав виступати публічно з ідеєю перебудови всього суспільства на комуністичних засадах. Протягом наступних семи років він об'їхав всю Британію, побував за кордоном, написав низку статей і листівок, невпинно проповідуючи свої ідеї.

Переконавшись, що власний приклад і слово не спонукає до наслідування, Оуен почав агітацію за зміну фабричного законодавства і створення виробничих асоціацій, завдання яких, за словами Оуена, "полягало в організації загального щастя за посередництва системи єдності і кооперації, заснованої на загальній любові до ближнього та істинному пізнанні людської природи."

У 1824 році Оуен отримав пропозицію придбати 30 тисяч акрів землі в штаті Індіана, яка належала релігійні громаді, що переїжджала на Захід. Місце було обжите і мало невеличке поселення. Того ж року Оуен із 22-річним старшим сином виїхали до США і в січні 1825 року підписали угоду з придбання землі, перейменувавши поселення в "Нову гармонію" і публічно закликали всіх охочих приєднатися до нової колонії.

27 квітня 1825 року близько восьмисот поселенців комуни прийняли конституцію, в якій зобов'язались інвестувати власні кошти під процент в частці підприємств, надавати послуги в обмін на придбання товарів у місцевих магазинах, а ті, хто не хотів чи не міг працювати, мав право купувати послуги і товари за готівку; було також сформовано орган місцевого самоврядування у кількості семи осіб, які опікувались міністерствами - освітою, наукою, літературою, економікою, торгівлею, сільським господарством.

У червні Оуен вернувся до Шотландії, де продав свою частку у підприємствах, створив спеціальний фонд для підтримки дружини і двох дочок, які відмовились їхати в США, і разом з іншими трьома синами та ще двома дочками повернувся в комуну. Будучи хорошим пропагандистом, Оуен зумів переконати низку американських бізнесменів вкласти гроші в його проект, а також залучив до комуни педагогів-новаторів та прогресивних молодих художників. Комуна стала швидко поповнюватись новими членами, що призвело до конфліктів. Вони у першу чергу стосувалися розподілу суспільних благ між тими, хто працював, і тими хто не працював. Крім того в місті з'явилось багато авантюристів і люмпенізованого люду, що привело до нестачі житла, кваліфікованих працівників і дефіциту товарів.

У лютому 1826 року була затверджена нова конституція, заснована на принципах рівності в правах і обов'язках, свободі слова, турботі про здоров'я і підкоренні законам США. Проте не існувало механізмів впровадження і контролю за дотримання цих ідеалів і комуну стали покидати окремі невдоволені. В середині 1826 року з "Нової гармонії" вийшли кілька груп людей, які забажали забрати вкладені кошти. Це значно підірвало і без того нестійкий устрій комуни. Нова реорганізація у вигляді третьої конституції не врятувала ситуацію, і в середині 1827 року, після ряду конфліктів за земельні ділянки, "Нова гармонія" фактично перестала існувати.

Зараз ви читаєте новину «190 років тому у США розпочався комуністичний експеримент Роберта Оуена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути