понеділок, 28 липня 2014 12:12

100 років тому почалася Перша світова війна: ФОТО
39

Фото: Reuters

29 липня 1914 року - рівно 100 років тому - почалася Перша світова війна, яка тривала до 11 листопада 1918 року.

Це назва утвердилася в історіографії тільки після початку Другої світової війни в 1939 році. У міжвоєнний період вживалася назва "Велика війна" (англ. The Great War, фр. La Grande guerre), в Російській імперії її також називали "Великою війною", "Великий війною", "Другий Вітчизняної", "Великої Вітчизняної", а також неформально (і до революції, і після) - "німецької". Потім у СРСР - "імперіалістичною війною".

Приводом до війни послужило Вбивство Сараєво 28 червня 1914 австрійського ерцгерцога Франца Фердинанда 19-річним сербським терористом, студентом з Боснії Гаврилом Принципом, який був одним з членів терористичної організації "Млада Босна", яка боролася за об'єднання всіх південнослов'янських народів в одну державу.

У результаті війни припинили своє існування чотири імперії: Російська, Австро-Угорська, Османська і Німецька (хоча виникла замість кайзерівської Німеччини Веймарська республіка формально продовжувала іменуватися Німецькою імперією). Країни-учасниці втратили більше 10 млн чоловік убитими солдатів, близько 12 млн убитими мирних жителів, близько 55 млн було поранено.

До вашої уваги - рідкісні фото часів війни.

Зараз ви читаєте новину «100 років тому почалася Перша світова війна: ФОТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути