четвер, 19 червня 2014 14:50

10 маловідомих фактів про графа Дракулу

Автор: tsikave.ostriv.in.ua
 

1. Влад носив ім'я Дракула з гордістю і не знаходив його образливим для себе.

2. Прізвище Цепеш (Тепес, Тепез або Тепеш - в румунській транскрипції допускаються варіанти), яке має таке жахливе значення (по-румунськи "насаджувати на кіл"), за його життя у Румунії не вживалося.

3. Сучасники Влада зізнавалися, що він, на відміну від брата Рада, званого Красивим, красою відзначений не був. Але він був дуже сильний фізично, прекрасним плавцем і наїзником.

4. У 17 років Влад дізнався про вбивство боярами з "угорської" партії батька і старшого брата. Турки звільнили його і посадили на престол.

5. На 4-му році князювання Дракула припинив виплату данини туркам і вплутався в кровопролитну і нерівну війну з султанської Портою.

6. Цепеш в найкоротші терміни навів у країні порядок і домігся її процвітання.

7. За шість років (1456 - 1462), за особистим розпорядженням Дракули було знищено понад 100 тисяч із 500-тисячного населення.

8. Дракула виявив, що у Валахії надто багато жебраків. Він скликав злиденну братію, нагодував їх досхочу і звернувся з питанням: чи хочуть жебраки назавжди звільнитися від земних мук? Ті погодились. Цепеш зачинив вікна і двері, а будинок разом із жебраками спалив дотла. При цьому захоплений Дракула зауважив, що задумуючи зробити добру справу, він зробив відразу дві: Валахію позбавив від паразитів, ну а жебраків - від печалей і мук життя.

9. Виділяючись великою богобоязливістю, безупинно будуючи церкви Цепеш говорив, що заслуги його перед Творцем виключно великі - адже жоден монарх перед ним не відправив до Бога стількох святих великомучеників. Коли ж один чернець почав його звинувачувати в тиранії, а страчених величати мучениками, то Дракула радісно відповів, що з великою радістю і самого ченця додасть до мучеників. І додав.

10. За традицією своєї країни, турецькі посланці вклонилися Дракулі, не знімаючи шапок. Дракула похвалив цей звичай, а щоб ще сильніше зміцнити їх у цьому звичаї, наказав розправитись з ними і прибити шапки до голів посланців цвяхами.

Зараз ви читаєте новину «10 маловідомих фактів про графа Дракулу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути