Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2013 13:21

У найдавнішому львівському музеї-аптеці продавали ліки з опіуму від мігреніі
11

Фото: Фото: Ольга Швед

Львівська аптека-музей "Під чорним орлом" на вулиці, Ставропігійська, 1 — найстаріша з аптек Львова. Зараз там музей і водночас функціонує звичайна аптека.

Аптека "Під чорним орлом" була заснована у 1735 році військовим фармацевтом магістром Наторпом. У ті часи кожна аптека мала свій символ, що вивішувався перед входом до аптеки. Від назви цього символу і називалась аптека. Тоді кожна аптека для своїх потреб готувала екстракти, настойки, еліксири, мазі та лікувальні вина, косметичні засоби. У 1773 році Наторп продав аптеку магістру Антону Пецу, аптека почала забезпечувати ліками міських жителів, а також військовий гарнізон. У 1874 році наступними власником аптеки став поляк Кароль Склепінський. З 1923 по 1939 рік власником аптеки був українець Михайло Терлецький. У 1966 році на базі старовинної аптеки створено музей історії фармації.

Ідея створення музею виникла ще у 19 столітті. У 1868 році було створено Галицьке товариство аптекарів, якому вдалося зібрати невелику колекцію експонатів. Після ремонтно-реставраційних робіт експозиція музею значно розширилась і нараховувала 16 експозиційних залів загальною площею 700 м?.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

У залах музею представлені масивні штофи зі штучного рубінового скла 18 століття, тут зберігали ліки під назвою "Напій життя", "Еліксир". Є ваги та інструменти, якими виготовляли таблетки.

"Усіх туристів приваблюють баночки із надписом "опіум". На початку 19 століття опій вважався  загальнопоширеним заспокійливий і знеболювальний засіб. Його роль була близька до тієї, яку зараз має аспірин. Він посідав надійне місце у домашній аптечці. Домашній лікар приписував опій частіше за будь-які інші ліки. Його можна було вільно купити в аптеках, ціна на нього була порівняно невисока. Опій уживали для подолання нервових та істеричних станів, проти неспокою перед дорогою, мігрені", - розповідає екскурсовод Андрій Бокотило.

У музеї є зал-лабораторія. У ній різними етапами переробки рослинної сировини виготовляли ліки. Є ще алхімічна лабораторія, яка відтворена за старовинними картинами і гравюрами. У аптечних підвалах  інтер'єрах  18 століття експонують великі дерев'яні бочки та бутлі для зберігання лікувальних медичних вин. Можна оглянути стародавні кам'яні ступки, у яких готували мазі або товкли висушені лікарські рослини.

Музей-аптека працює щодня, вхід для дорослих — 10 грн. Дітей — 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «У найдавнішому львівському музеї-аптеці продавали ліки з опіуму від мігреніі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути