пʼятниця, 27 травня 2016 00:15

"До слабких агресує, до сильних — підлабузнюється"

— Влада може розв'язати одну війну, дві, провоювати 10 років. Але ж не століття. Конфлікти протягом такого тривалого часу — ознака народу, — вважає Олександр Палій, 41 рік, політичний консультант й історик. — Російський народ прагне чужої крові для власного самоствердження. Він вічно пригноблений і розчавлений своєю владою. Для психологічної компенсації потрібно, щоб іншим було ще гірше.

Хіба можна так говорити про весь народ, десятки мільйонів людей?

— Звісно, там також є громадяни, здатні до моральних рефлексій, руху вперед. Ми називаємо їх європеїзованою частиною Росії. Але держава систематично виштовхує з себе цю частину народу. Монгольська навала руйнувала міста, збудовані нашими князями. Іван Грозний ліквідував так-сяк європеїзовану боярську верхівку. Потім був Жовтневий переворот — чергове повернення до азійщини. Новий етап цього процесу бачимо зараз. Щороку країну залишають 200 тисяч росіян. Це — представники європейського культурного коду.

Як бути з такими сусідами?

— Будувати стіну та створювати сильну армію. До слабких Росія агресує, до сильних — підлабузнюється.

Монгольська орда, яка йшла "до останнього моря", чимось подібна до ро­сіян. Кочівникам набридало у своєму степу, тому йшли грабувати. Теперішні росіяни — насамперед нащадки московитів. ­Фіно-угорські народи мєря, мещера, мурома, мордва, мокша, ерзя в ХІІ–ХIV століттях змішувалися, переймали слов'янську мову зі сторони України, й так ставали "російським" народом.

Коли цей народ цивілізується?

— Останні кількасот років зміни не помітні. Інстинкти залишаються. Чому народи прогресують? Бо можуть критично на себе дивитися, каятись. У росіян це почуття не розвинене. Вони завжди — найкращі, богоносний народ. Не закладене каяття — антихристиянська риса.

Чому така войовнича історія не витворила в Росії клану зразкових воїнів?

— Бо їхня ментальність заперечує чин, особисте геройство. Нулі не можуть проявити особистість. Тамтешній психології подвиги не властиві. Росія постійно змушена вигадувати героїв. Панфіловці, Матросов — усе брехня. Прикладів особистого геройства мало.

Зараз ви читаєте новину «"До слабких агресує, до сильних — підлабузнюється"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути